Ο σημαντικός Ισραηλινός συγγραφέας Άμος Οζ, ένθερμος υποστηρικτής της ειρήνης, πέθανε σήμερα σε ηλικία 79 ετών, ανακοίνωσε η κόρη του.

Ο συγγραφέας πέθανε από τις συνέπειες του καρκίνου, ανέφερε η Φάνια Οζ-Σάλτσμπεργκερ στο Twitter, ευχαριστώντας «εκείνους που τον αγάπησαν».

Ο θάνατος του Άμος Οζ είναι «μια απώλεια για όλους εμάς και για τον κόσμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Εμάνουελ Νάχσον.

Ο Άμος Οζ γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ στις 4 Μαΐου του 1939 σε μια οικογένεια ρωσικής και πολωνικής καταγωγής. Σπούδασε φιλοσοφία και λογοτεχνία στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, ενώ ξεκίνησε να δημοσιεύει έργα του το 1961, σε ηλικία 22 ετών. Ήταν παντρεμένος με τη Νίλι με την οποία απέκτησε τρία παιδιά.

Ο Oζ ήταν επίσης επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά και καθηγητής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο και στο Colorado College.

Είχε γράψει διηγήματα, μυθιστορήματα, δοκίμια και άρθρα, σε διεθνή και εβραϊκά περιοδικά. Πιο γνωστά έργα του, «Το Μαύρο Κουτί», «Ιστορία Έρωτα και Σκότους», «Στη Γη του Ισραήλ».

H «Ιστορία Έρωτα και Σκότους» που εκδόθηκε το 2002, είναι αυτοβιογραφική, θεωρείται ένα από τα καλύτερα λογοτεχνικά κείμενα στην ιστορία του Ισραήλ.

Ο Οζ μέσα από το έργο του δίνει μια μοναδική εικόνα του σύγχρονου Ισραήλ, της γης, των ανθρώπων του και του αγώνα για την ειρήνη.

Είχε τιμηθεί με το περίβλεπτο βραβείο Γκαίτε το 2005 στη Γερμανία, το βραβείο λογοτεχνίας του Ισραήλ το 1998, το βραβείο Μεσόγειος το 2010 και το βραβείο Φραντς Κάφκα το 2013. Έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τους Ισραηλινούς όλων των πλευρών, κυρίως για το χιούμορ του.

Ο συγγραφέας, που η κριτική τον υποδέχθηκε στα πρώτα του βήματα ως τον «Ισραηλινό Καμί», ήταν ειρηνιστής και είχε δραστηριοποιηθεί στην προώθηση του διαλόγου και της ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων γειτόνων του, κατήγγελλε τα τελευταία χρόνια την πολιτική του πρωθυπουργού Μπεντζαμίν Νετανιάχου, διαμαρτυρόμενος για τον «αυξανόμενο εξτρεμισμό», όπως τον χαρακτήριζε, της κυβέρνησης.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση είχε πει:
«Δεν ξέρω τι επιφυλάσσει το μέλλον για την Ιερουσαλήμ, αλλά ξέρω τι πρέπει να συμβεί. Ο πρόεδρος Τραμπ μετακινεί την πρεσβεία του στην Ιερουσαλήμ. Ταυτόχρονα θα έπρεπε να υπάρχει πρεσβεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του παλαιστινιακού λαού».

Ο Άμος Οζ ήταν πολύ αγαπητός και στην Ελλάδα, την οποία είχε επισκεφθεί πολλές φορές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και efsyn.gr.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια