Της Δήμητρας Μαρίνη

Είναι σύμπτωση να παρουσιάζεται φέτος η παράσταση «Δον Ζουάν ή Η πέτρινη ευωχία» στο «Faust Bar-Theatre-Art» ή είναι μια ώριμη μεταγραφή του περσινού εγχειρήματος του σκηνοθέτη Χρήστου Σουγάρη; Δον Ζουάν και Φάουστ, δύο νάρκισσοι που συναντιούνται για να καταδείξουν, όπως και η παράσταση, τη σχέση της μουσικής και του θεάτρου.

Στην εποχή του «black box» θεατρικού χώρου τα θεατρικά είδη συμπλέκονται, η όπερα μεταλλάσσεται σε stand-up comedy για να υπενθυμίσει την απομάκρυνση του είδους από την ελιτίστικη μπουρζουαζία. Τα μέσα απαλλάσσονται από κεκαλυμμένες προθέσεις και όλα συμβαίνουν πάνω στη σκηνή για να ισχυροποιήσουν το μήνυμα που φέρει η διαχρονική σύγκρουση του καλού και του κακού.

Αυτή η διαμάχη ενσαρκώνεται, μέσω μιας πλατωνικής διαλεκτικής, από τους δύο κεντρικούς ήρωες . Οι πρωταγωνιστές, Χρήστος Σουγάρης και Όμηρος Πουλάκης, ο Δον Ζουάν και ο υπηρέτης του, εκπροσωπούν τις δύο αρχέγονες δυνάμεις σ΄ ένα περιπετειώδες ταξίδι εξαπάτησης που υποκινείται από την αχόρταγη διάθεση του πρώτου για ερωτική αποκομιδή. Ελκυστικές φιγούρες, σαρκαστικές παραβολές, σκοτεινές ατμόσφαιρες, παραστατικά ευρήματα και η αντίστιξη του ζωντανού ήχου συνθέτουν μια εξαιρετική χορογραφία.

Don Zouan 4

Τα δυστυχή θύματα του Δον Ζουάν είναι γυναίκες που υποκύπτουν στην αριστοκρατική περιβολή του, στο ευγενές της καταγωγής του και στις υποσχέσεις του για αιώνια αγάπη. Κι όσο κι αν αυθόρμητα συμπονούμε τις παθούσες, η ματαιοδοξία είναι ο λόγος που θέτει τις γυναίκες-έπαθλα στη θέση αυτή και η υπόσχεση του γάμου το ισοδύναμο αυτής της συναλλαγής. Όπως εξάλλου, κατ΄ αναλογία, στο σημερινό γαμήλιο σύμφωνο η νύφη, ως παρεχόμενο προϊόν, αναγράφει στο ταμπελάκι της τιμής το μήνυμα «Χρήμα – Δύναμη – Εξουσία».

Don Zouan 3

Ο Μολιέρος, με το έργο αυτό, βάλλοντας κατά της υποκρισίας της γαλλικής αυλής του 17ου αιώνα, επισημαίνει τον εκφυλισμό της ηθικής και το μίασμα των θρησκευτικών θεσμών που τότε και σήμερα καταποντίζονται από την φυσική ροπή της ανθρώπινης φύσης προς κτήση και άσκηση εξουσίας. Στην ξεκαρδιστικά βλάσφημη εικονογράφησή της, η παράσταση, μας φανερώνει έναν Δον Ζουάν που βιάζει πάνω στην ιερά τράπεζα τη γυναίκα-σύμβολο της πίστης ενώπιον του διαστρεβλωμένου εμβλήματος του Χριστιανισμού, Jesus-Boxer!

Το αδίστακτο πρόσωπο του Δον Ζουάν φανερώνει την κρίση της πίστης του σύγχρονου ανθρώπου στα πολιτικά ιδεώδη, σαρκάζει την διαδηλωτική κουλτούρα των μαζών που τείνει να υποτάσσεται στον υποκριτικό πολιτικό λόγο, στον πλούτο και τα πέτρινα συμπόσια που εκπροσωπούν ο ορμαθός από στολίδια και υλιστικούς πόθους. Σε αυτή την οικουμενική διάσταση της τέχνης η υπαρξιακή αναζήτηση ξεκινά και καταλήγει στον άνθρωπο.

Don Zouan 5

Ταυτότητα παράστασης:

Έργο: Μολιέρου Δον Ζουάν ή Η πέτρινη ευωχία
Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης
Δραματουργική Επεξεργασία: Ανδριάννα Αλεξίου, Κατερίνα Κουτσοχερίτη, Χρήστος Σουγάρης

Ερμηνεύουν: Χρήστος Σουγάρης, Όμηρος Πουλάκης, Ξανθή Γεωργίου, Χριστίνα Χειλά – Φαμέλη, Λευτέρης Χαρέλλης, Νίκος Καρύδης, Αλέξης Κωτσόπουλος, Δημήτρης Ραφαήλος, Νίκος Χατζόπουλος (φωνή)

Σκηνικό – Κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος
Φωτισμοί: Άρης Τρουπάκης
Κίνηση: Φαίδρα Σούτου
Μουσική: Νίκος Καρύδης, Αλέξης Κωτσόπουλος
Hairstyling: Daniels
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Απατσίδου
Βοηθοί σκηνογράφου – Ενδυματολόγου: Δώρα Τουρβά, Hossain Amiri
Φωτογραφίες: Νατάσα Διαβαστή

Don Zouan 2

Στοιχεία Παράστασης

Από 11 Ιανουαρίου 2016
Δευτέρα και Τρίτη 21.00
Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό: 12€, Ανέργων, φοιτητικό: 10€, Ατέλειες: 5€
Προπώληση:
www.viva.gr, τηλ. 11876, Παπασωτηρίου, SevenSpots
Διάρκεια Παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια