Της Σταυρούλας Πουλημένη (alterthess)

«Φαντάσου έναν τεράστιο χώρο, αφιερωμένο μια ολόκληρη μέρα σε ό,τι κάνει τη ζωή των παιδιών μας καλύτερη, και γεμάτο από συναρπαστικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Τον φαντάστηκες;»

Με τα λόγια αυτά ξεκινάει το κάλεσμα στο 3ο Παιδικό Φεστιβάλ Υγείας, Διατροφής και Αθλητισμού το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ όπου τα παιδιά θα συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δράσεις και παιχνίδια. Επίσης διαβάζουμε ότι σκοπός και φέτος του φεστιβάλ «είναι τόσο να δώσουμε τα δυνατότερα μηνύματα για την υγεία, τη διατροφή και των αθλητισμό των παιδιών μέσα από το παιχνίδι και την ψυχαγωγία» καθώς και να ενισχυθεί «η αιμοδοσία και η ενημέρωση για τη λήψη μυελού των οστών -οι οποίες εντάσσονται στις παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ, και θα πραγματοποιηθούν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους».

Όλα αυτά θα ήταν πολύ όμορφα να συμβούν αν φυσικά χορηγός του εν λόγω φεστιβάλ δεν ήταν η «Ελληνικός Χρυσός». Γιατί μόνο με ένα πολύ κυνικό σκεπτικό θα μπορούσε η δραστηριότητα της εταιρείας να συμβαδίζει με τις αξίες της υγείας και μιας καλύτερης ζωής. Αναρωτιόμαστε αν οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες γνωρίζουν τι έχει συμβεί τόσα χρόνια στην Χαλκιδική, αναρωτιόμαστε αν έχουν μάθει πως το νερό του Νεοχωρίου είχε μολυνθεί με αρσενικό τον Αύγουστο του 2013 εξαιτίας των γεωτρήσεων της εταιρείας στην περιοχή και τα παιδιά έπιναν για καιρό εμφιαλωμένο νερό .

Αναρωτιόμαστε αν έχουν μάθει ότι η εταιρεία πετάει τα τοξικά απόβλητά της στον υδροφόρο ορίζοντα ενώ παράλληλα έχει κατασκευάσει φράγμα στον Κοκκινόλακα με εντελώς δικούς της όρους, μεταφέροντας εκεί απόβλητα που η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος έχει χαρακτηρίσει επικίνδυνα και τοξικά.

Ότι συνεχίζει να αποκρύπτει στοιχεία για την ρύπανση που προκαλεί, ρύπανση που αφορά και τα παιδάκια της περιοχής για την υγεία των οποίων τόσο πολύ κόπτεται το φεστιβάλ.

Ότι εξαγοράζοντας συνειδήσεις και πατώντας πάνω στο κατασκευασμένο από την ίδια δίλημμα «εργασία ή υγεία» έχει προκαλέσει κοινωνικό διχασμό ενώ για χάρη της το κράτος έχει προσφέρει μπόλικη καταστολή, διώξεις και ξύλο στους γονείς των παιδιών που αντιδρούν στις εξορύξεις μαζί με τόνους δακρυγόνων στην αυλή του σχολείου τους στην Ιερισσό τον Μάρτιο του 2013.

Ότι ένα τέραστιο κομμάτι του αρχέγονου δάσους του Κακάβου έχει ήδη καταστραφεί και θα μετατραπεί σύντομα, αν το εξορυκτικό της σχέδιο προχωρήσει, σε μία τεράστια χημική βιομηχανία με τραγικές επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα και στην ατμόσφαιρα.

Ο κυνισμός έχει και τα όρια του. Όσο κυνικό και υποκριτικό είναι να μιλούν για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της πολιτικοί και κόμματα που έχουν υπογράψει συμβάσεις και άδειες για εξορύξεις υδρογονανθράκων και χρυσού, άλλο τόσο είναι κανείς να συμμετέχει σε φεστιβάλ που ομνύει στην υγεία των παιδιών με χορηγούς που καθημερινά δηλητηριάζουν την γη, τα προϊόντα της και την υγεία όλων μας. Εκτός αν τα παιδιά της Χαλκιδικής είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού και δεν το γνωρίζαμε.

Για τους λόγους αυτούς και άλλους πολλούς που αφορούν την καταστροφή της ΒΑ Χαλκιδικής καλό είναι οι αθλητές, οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί που μπορεί να μην γνώριζαν για την χορηγία της Hellas Gold να το ξανασκεφτούν πριν συμμετέχουν.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]