Την παραίτησή του υπέβαλε ο διευθυντής του Εβραϊκού Μουσείου του Βερολίνου Πέτερ Σέφερ, μετά την αντιπαράθεση που προκλήθηκε εξαιτίας ενός αμφιλεγόμενου μηνύματος του ιδρύματος σχετικά με την εκστρατεία του παλαιστινιακού κινήματος, BDS, το οποίο ζητά το μποϊκοτάζ στο Ισραήλ.

«Ο διευθυντής του Εβραϊκού Μουσείου του Βερολίνου, καθηγητής Πέτερ Σέφερ, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του στην πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος και υπουργό Πολιτισμού Μόνικα Γκρίτερς» για να μην ζημιωθεί περαιτέρω το ίδρυμα, αναφέρεται στον ιστότοπό του. Η Γκρίτερς έκανε δεκτή την παραίτηση.

Ο ακριβής λόγος της παραίτησης δεν ανακοινώθηκε. Ήταν όμως γνωστό ότι ο Σέφερ δεχόταν πιέσεις εδώ και πολλές ημέρες, αφότου το γραφείο Τύπου του συνέστησε στους πολίτες, με μια ανάρτηση στο Twitter, να διαβάσουν ένα άρθρο που επέκρινε την απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου, τον περασμένο Μάιο, με την οποία χαρακτηρίστηκαν «αντισημιτικές» οι μέθοδοι που ακολουθεί το κίνημα BDS. Το BDS (Boycott, Divestment, Sanctions) ιδρύθηκε το 2005 και είναι μια παγκόσμια εκστρατεία μποϊκοτάζ (οικονομικού, πολιτιστικού και επιστημονικού) του Ισραήλ με στόχο τον τερματισμό της κατοχής και της εποικιστικής δραστηριότητας στα παλαιστινιακά εδάφη.

Μετά την ανάρτηση του μηνύματος, το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο της Γερμανίας επέκρινε δριμύτατα τον Σέφερ, τον διευθυντή ενός πολύ δημοφιλούς μουσείου. «Φαίνεται ότι το Εβραϊκό Μουσείο του Βερολίνου έχει απολέσει κάθε έλεγχο. Υπό τις συνθήκες αυτές πρέπει να αναρωτηθούμε αν το επίθετο “εβραϊκό” του ταιριάζει ακόμη», απάντησε, επίσης στο Twitter, το Συμβούλιο. Σύμφωνα με γερμανικές εφημερίδες, το Μουσείο έχει δεχτεί πολλές φορές επικρίσεις από το Ισραήλ λόγω της στάσης που τηρεί, η οποία χαρακτηρίζεται «αντι-ισραηλινή».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια