Το βιβλίο «Ζακ/Zackie Oh» ξεκίνησε το 2016 σαν ένα συλλογικό project κειμενικής και φωτογραφικής αφήγησης της πραγματικότητας του νεαρού LGBTQI+ ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου.

Ωστόσο, ο επίλογός του γράφτηκε πρόωρα και αναγκαστικά το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου στην οδό Γλάδστωνος, όπου ο Ζακ δολοφονήθηκε βάναυσα από ιδιοκτήτες και αστυνομικούς μπροστά σε δεκάδες βλέμματα κοινωνικής απάθειας.

Μετά το αρχικό μούδιασμα συγκεντρώθηκε το υλικό και ανέλαβαν η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και οι εκδόσεις «Το Ροδακιό» να εκδώσουν το βιβλίο. Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση του δικαστικού αγώνα που δίνει η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου.

Στις σελίδες του, αποτυπώνεται η καθημερινότητα του Ζακ από την εσωστρέφεια της ιδιωτικότητάς του, στη σαγηνευτική εξωστρέφεια του alter ego του, drag queen Zackie Oh. Και μέσα στην ιστορία του Ζακ εγγράφεται ταυτόχρονα η διαρκής διεκδίκηση μιας κοινότητας για ισότητα και ελευθερία. Ο Λακάν έλεγε ότι ο «Λόγος είναι η διαχείριση της απουσίας». Μ’ αυτή την έννοια αυτό το βιβλίο θα μπορούσε να ιδωθεί ως μια προσπάθεια διαχείρισης της απουσίας του Ζακ και μαζί ως ένα βαθύ ίχνος της παρουσίας του.

Θα μιλήσουν:
Μαρία Λούκα (δημοσιογράφος – σεναριογράφος)
Γιάννης Καρπούζης (φωτογράφος – σκηνοθέτης)
Φιλ Ιερόπουλος (αντι – καλλιτέχνης – ερευνητής – επιμελητής)
Και η δημοσιογράφος Χρύσα Λύκου που θα συντονίσει τη συζήτηση
Θα χαιρετίσει ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος (Content Leader Ιδρύματος Ωνάση)

Τετάρτη 19 Ιουνίου
στις 7:30 μ.μ

στο Beaver
Βασιλείου του Μεγάλου 46

H σελίδα της εκδήλωσης στο facebook

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X