Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ | ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ TOY ΓΙΑΓΚΟΥ ΑΝΔΡΕΑΔΗ

Θέατρο, κρίση και η δημιουργία ως πολιτισμική αντίσταση. Αυτά είναι τα βασικά θέματα του Βιβλίου του Γιάγκου Ανδρεάδη «Ο τραγικός καθρέφτης. Αφήγηση και θέατρο την εποχή της κρίσης».

Εξετάζονται η ελληνική πολιτισμική διαχρονία, οι κώδικες του θεάτρου, η ελληνική σχολή ερμηνείας του αρχαίου δράματος και ο διάλογος της με τα μεγάλα διεθνή ρεύματα, αλλά πάνω από όλα ο διάλογος του ηθοποιού με τα κείμενα που από την στιγμή που γράφτηκαν ήταν ήδη σκηνοθετημένα από τους δημιουργούς τους, έτοιμα να γίνουν σκέψη, φωνή, σώμα και συγκίνηση.

Το παρουσιάζουν οι εκδόσεις Ι. Σιδέρης και ο Πολυχώρος Πολιτισμού Booze Cooperativa, Κολοκοτρώνη 57, στον χώρο του :UPstairs, στις 17 Δεκεμβρίου και ώρα 7 μ. μ.

Στην παρουσίαση εκτός από τον συγγραφέα θα μετάσχουν:

η Ζωή Κωνσταντοπούλου, νομικός, πρώην πρόεδρος της Βουλής,
η Κάτια Γέρου, ηθοποιός και συγγραφέας
ο Δήμος Αβδελιώδης σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

TRAGIKOS KATHREFTHS_cover (RGB)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΑΓΚΟΥ ΑΝΔΡΕΑΔΗ

Ο Γιάγκος Ανδρεάδης ασχολείται δημιουργικά και ερευνητικά με το θέατρο, την λογοτεχνία, την ζωγραφική και τον πολιτισμό. Δίδαξε σε αυτά τα πεδία σε διάφορα πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στην Ινδία καθώς και στην σχολή του Εθνικού Θεάτρου και συνέγραψε τριάντα σχετικά βιβλία. Στο πεδίο του κινηματογράφου και του θεάτρου έχει γράψει δύο σενάρια και δώδεκα θεατρικά έργα, που σκηνοθετήθηκαν από τον ίδιο, τον Δήμο Αβδελιώδη και τον Κίμωνα Ρηγόπουλο. Επίσης, έχει μεταφράσει αρχαίο δράμα (Αντιγόνη, Βάκχες, Ιχνευτές, Κύκλωπας κ.ά). Είναι διευθυντής –και συνιδρυτής με τον Μίνωα Βολανάκη– του Κέντρου Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου (βλ. το μπλογκ: dramacentre.wordpress.com). Διδάσκει Παραστατικές Τέχνες στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Επικοινωνίας και Πολιτισμού στο ίδιο πανεπιστήμιο. Το βιβλίο «Ο τραγικός καθρέφτης» είναι προέκταση τεσσάρων χρόνων δουλειάς στο εργαστήριο Αρχαίο Δράμα Πολιτισμός και Πολιτική, όπου συνεργάστηκε με τον Σωτήρη Σιώκο και τον Λέανδρο Πολενάκη.

Με την υποστήριξη του 3pointmagazine.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X