Το αίσχος που βλέπετε στο βίντεο είναι ο ποταμός Μαυρόλακκας στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, λίγο πριν την εκβολή του στη θάλασσα (βίντεο: Ελένη Κυπραίου). Τραβήχτηκε την Τετάρτη 7/3/2019. Ένας άσπρος-γκρι βούρκος σκεπάζει το ποτάμι που χρησιμοποιείται από την Ελληνικός Χρυσός / Eldorado ως αποδέκτης των αποβλήτων της.

Υποτίθεται ότι στο Μαυρόλακκα καταλήγουν μόνο επεξεργασμένα υγρά απόβλητα, αλλά οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος βεβαιώνουν οτι από την έναρξη της δραστηριότητας (τέλος 2011) μέχρι σήμερα, η εταιρεία συστηματικά ρυπαίνει το ποτάμι με βαρέα τοξικά μέταλλα – μόλυβδο, κάδμιο, ψευδάργυρο, αρσενικό και υψηλό pH. Ο μόλυβδος στα νερά βρέθηκε 985% πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Σε επίσκεψή μας στην Ολυμπιάδα στις 13 Φεβρουαρίου βρήκαμε το ρέμα κάτω ακριβώς από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας κάτασπρο και γεμάτο αφρούς. Το άσπρο νερό με τους αφρούς άδειαζε μέσα στο ρέμα σωλήνα κάτω από τη γέφυρα που ενώνει τις εγκαταστάσεις με τη χαβούζα (βίντεο: Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης). Η Ελληνικός Χρυσός έστειλε την Αστυνομία για να μας προειδοποιήσει «να μην τραβούμε βίντεο προς ιδιωτική περιοχή»!

Τις επόμενες μέρες η εταιρεία γέμισε το ρέμα με πέτρες για να καλύψει τις βρωμιές της – πράξη καταφανώς παράνομη αφού θεωρητικά τα ρέματα προστατεύονται. Αλλά οι πηχτοί αφροί από τα αφριστικά δηλητήρια που χρησιμοποιεί η εταιρεία στον εμπλουτισμό του μεταλλεύματος άρχισαν να σωρεύονται στις όχθες του ποταμού, σχεδόν μέχρι κάτω στη θάλασσα:

Και την Τετάρτη 7 Μαρτίου η εικόνα ήταν αυτή:

Πριν από λίγες μέρες επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Είδαν, δεν είδαν, θα αργήσουμε πολύ να μάθουμε μέχρις ότου ολοκληρωθεί η νόμιμη διαδικασία ελέγχου που περιλαμβάνει και την απολογία της εταιρείας.

Όσο δεν επιβάλλονται σοβαρά διοικητικά μέτρα κατά της εταιρείας για να σταματήσει άμεσα η συστηματική ρύπανση που έχει διαπιστωθεί με τις τις προηγούμενες Πράξεις Βεβαίωσης Παράβασης, η ρύπανση του Μαυρόλακκα και κατ’επέκταση του Στρυμονικού Κόλπου θα συνεχίζεται. Η εταιρεία μάλλον προσδοκά ότι η επόμενη (;) κυβέρνηση Μητσοτάκη θα ξαναβάλει τις εκθέσεις των Επιθεωρητών στο συρτάρι, όπως συστηματικά έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά. Άλλωστε έχει ήδη δηλώσει ανοιχτά ότι περιμένει την κυβερνητική αλλαγή για να λυθούν όλα της τα προβλήματά.

Πηγή: antigoldgr.org

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X