Ρεκόρ τραυματισμών και ανθρώπων που έχασαν τα μάτια τους καταγράφονται στις κινητοποιήσεις των “Κίτρινων Γιλέκων” στη Γαλλία. Οι αστυνομικοί πυροβολούν σε ευθεία βολή με πλαστικές σφαίρες.

Για 11ο συνεχόμενο Σάββατο τα “Κίτρινα Γιλέκα” βγήκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους της Γαλλίας για να διαμαρτυρηθούν για την κυβέρνηση Μακρόν. Η αστυνομική καταστολή που αντιμετωπίζουν παραμένει αμείωτη, με τους αστυνομικούς πια να πυροβολούν σε ευθεία βολή με πλαστικές σφαίρες στοχεύοντας στην ουσία τους διαδηλωτές. Όπως γράφει η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά στο twitter, “περικυκλώνουν διαδηλωτές, φαίνεται και στο βίντεο και πυροβολούν και με όπλα με πλαστικές σφαίρες. Εχουμε ρεκόρ τραυματιών και ανθρώπων που έχασαν τα μάτια τους. Δεν έχει ξαναγίνει.”

Το βίντεο στο οποίο αναφέρεται η δημοσιογράφος δείχνει δεκάδες μοτοσυκλετιστές της αστυνομίας να περικυκλώνουν ομάδα διαδηλωτών και χωρίς καμία προηγούμενη πρόκληση να τους “ραίνουν” με δακρυγόνα, καπνογόνα και πλαστικές σφαίρες σε ευθεία βολή.

Πλαστικές σφαίρες στο ψαχνό

Όπως τονίζει η Μαρία Δεναξά οι τραυματισμοί διαδηλωτών έχουν αυξηθεί, με τελευταίο αυτόν του Jérôme Rodrigues, μιας από τις ηγετικές μορφές του κινήματος των “Κίτρινων γιλέκων”, ο οποίος τραυματίστηκε και έχασε το μάτι του από πλαστική σφαίρα (που ρίχτηκε από όπλο εκτόξευσης αμυντικών σφαιρών, LBD) και όχι από θραύσμα βομβίδας κρότου-λάμψης όπως ισχυρίζονται οι αρχές.

Μάλιστα την ώρα του τραυματισμού, ο Rodrigues κατέγραφε τη διαδήλωση με το κινητό του τηλέφωνο με αποτέλεσμα να τραβήξει τη στιγμή που χτυπήθηκε.