Με νέα αντιπροσφυγικά κατασταλτικά μέτρα απαντά η ιταλική κυβέρνηση στις πρόσφατες αποφάσεις πλοίων διάσωσης στη Μεσόγειο να σπάσουν το εμπάργκο Σαλβίνι και να εισέλθουν σε λιμάνια της Ιταλίας, με αποκορύφωμα τον ελλημενισμό του Sea Watch 3 από τη γερμανίδα πλοίαρχο Καρόλα Ρακέτε.

Με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών θα χρησιμοποιηθούν πλοία του πολεμικού ναυτικού και της οικονομικής αστυνομίας, για να παρεμποδίζεται η είσοδος προσφύγων στα λιμάνια.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, με πλωτά και εναέρια μέσα, η Ιταλία θα «παρακολουθεί» την κατάσταση στα λιβυκά παράλια. Σε περίπτωση νέων αναχωρήσεων, θα ειδοποιεί την ακτοφυλακή της Τρίπολης για να μπλοκάρει τα προσφυγικά πλεούμενα. Όλα αυτά, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι οι συγκρούσεις στην Λιβύη θα σταματήσουν (κάτι αρκετά απίθανο, σχολιάζει το δημοσίευμα) και ότι  οι 7.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στα κέντρα κράτησης της χώρας δεν θα αναγκαστούν να έλθουν στην Ευρώπη. Συγχρόνως βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με την Τυνησία, για νέα διμερή συμφωνία, με τη Ρώμη να αφήνει να διαρρεύσει ότι οι «παράτυποι μετανάστες» θα μπορούν να επιστρέφουν στην Τύνιδα και με συμβατικά πλοία της γραμμής.

Η Deutsche Welle εκτιμά ότι από τα παραπάνω προκύπτει πως η σκληρή γραμμή του Ματέο Σαλβίνι υπερισχύει και πάλι, παρά τις συνεχείς συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε. Ο αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκα κατηγόρησε την υπουργό Άμυνας των Πέντε Αστέρων, Ελιζαμπέτα Τρέντα, ότι δεν του παρείχε την αναγκαία βοήθεια. Η ίδια όμως απάντησε ότι ο υπουργός Εσωτερικών δεν δέχθηκε, μέχρι τώρα, όλες τις προτάσεις της για συνεργασία.

Το κύριο ερώτημα τώρα είναι με ποιο τρόπο τα ιταλικά στρατιωτικά πλοία θα εμποδίζουν τα σκάφη των μη κυβερνητικών οργανώσεων (και βέβαια  με ποιες συνέπειες) θα εισέρχονται στα λιμάνια της χώρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, μόνον ένας στους δέκα μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν στην Κάτω Ιταλία, διασώζονται από πλοία των ΜΚΟ.

Την ίδια ώρα, έκλεινε επισήμως  χθες το μεγαλύτερο κέντρο υποδοχής μεταναστών στην Ευρώπη, που βρίσκεται στο Μίνεο, κοντά στην Κατάνη της Σικελίας, με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών να δηλώνει ότι τήρησε την υπόσχεσή του πριν μία εβδομάδα όταν μεταφέρθηκαν και οι τελευταίοι ένοικοί του σε άλλο τεράστιο κέντρο υποδοχής μεταναστών στην Καλαβρία.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια