Σε μια πρωτοφανή κίνηση ομοφοβίας προχώρησε το πολωνικό συντηρητικό περιοδικο Gazeta Polska, το οποίο διένειμε μαζί με το τεύχος του που κυκλοφόρησε αυτοκόλλητα που γράφουν «περιοχή ελεύθερη από ΛΟΑΤΚΙ άτομα», την ώρα που εντείνονται οι περιορισμοί στα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στην Πολωνία ενόψει και των βουλευτικών εκλογών αργότερα φέτος.

Ο διευθυντής σύνταξης του Gazeta Polska Τόμας Σακίεβιτς δήλωσε ότι η εκστρατεία του περιοδικού δεν στρέφεται εναντίον κάποιων προσώπων συγκεκριμένα, αλλά εναντίον όσων προσπαθούν να λογοκρίνουν τις απόψεις όσων αντιμετωπίζουν επικριτικά την «ΛΟΑΤΚΙ ιδεολογία». «Θέλαμε να αποδείξουμε ότι η λογοκρισία σε αυτή την περίπτωση ισχύει και το αποδείξαμε», είπε ο Σακίεβιτς αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχθηκε το περιοδικό για τα αυτοκόλλητα. «Αυτό που συμβαίνει είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η ΛΟΑΤΚΙ είναι μια απολυταρχική ιδεολογία», πρόσθεσε.

Η εθνικιστική, συντηρητική κυβέρνηση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), που έχει δεχθεί επικρίσεις τους τελευταίους μήνες ότι υποκινεί το μίσος εναντίον των ομοφυλόφιλων, ανακοίνωσε ότι το Gazeta Polska θα πρέπει να είναι ελεύθερο να δημοσιεύει ό,τι επιθυμεί βάσει των νόμων περί ελευθερίας της έκφρασης που ισχύουν στην Πολωνία.

«Ως κυβερνών κόμμα δεν επιβάλλουμε στα ελεύθερα μέσα και τον ελεύθερο Τύπο τι πρέπει να γράφουν και τι αυτοκόλλητα μπορούν να διανέμουν», δήλωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής πρόεδρος της κυβέρνησης Γιάτσεκ Σασίν στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό TVN.

Η εκστρατεία του περιοδικού διεξάγεται την ώρα που το PiS έχει αναγάγει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων σε κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής του εκστρατείας, θέτοντας το συντηρητικό κόμμα απέναντι στις πιο φιλελεύθερες δυνάμεις της Πολωνίας. Το περιοδικό είναι πιστό στην κυβερνητική γραμμή και λαμβάνει πολύ περισσότερες κρατικές διαφημίσεις από άλλα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης.

Μάλιστα δεν είναι τυχαίο, οι κινητοποιήσεις του gay pride βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης στην Πολωνία, με πολλούς πολιτικούς του PiS να εκτιμούν ότι ενθαρρύνουν χωρίς λόγο τη δημόσια έκφραση της σεξουαλικότητας. Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 30 ανθρώπους στο Μπιαλισκόκ της ανατολικής Πολωνίας έπειτα από επιθέσεις εναντίον συμμετεχόντων στο gay pride το Σάββατο.

Η Πολωνία βρίσκεται στην προτελευταία θέση μεταξύ των 28 χωρών μελών της ΕΕ σε ό,τι αφορά την ισότητα και την απουσία διακρίσεων απέναντι στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, σύμφωνα με την Rainbow Europe μια οργάνωση που συνδέεται με τη Διεθνή Ένωση ΛΟΑΤΚΙ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια