Χιλιάδες Παλαιστίνιες διαδήλωσαν χθες κατά μήκος του τείχους που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε πορεία γυναικών στην περιοχή από την έναρξη των κινητοποιήσεων στον θύλακα, πριν από τρεις μήνες εναντίον του ισραηλινού αποκλεισμού και υπέρ του δικαιώματος επιστροφής των Παλαιστινίων στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν μετά την εγκαθίδρυση του κράτους του Ισραήλ και τον πρώτο ισραηλινοαραβικό πόλεμο, το 1948.

Φθάνοντας στην περιοχή με λεωφορεία από ολόκληρο τον θύλακα, πολλές μαζί με τα παιδιά τους, οι διαδηλώτριες έφθασαν έως και πενήντα μέτρα από το τείχος, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο. Δεκαεπτά τραυματίστηκαν από σφαίρες του ισραηλινού στρατού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, ο Άσραφ αλ Κούντρα.

Μεταξύ των διαδηλωτριών και η μητέρας μιας 15χρονης παλαιστίνιας η οποία σκοτώθηκε από σφαίρα ισραηλινού στρατιώτη τη 14η Μαΐου, την πιο αιματηρή μέρα των κινητοποιήσεων που συνέπεσαν με  ημέρα που οι ΗΠΑ μετέφεραν την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, εκείνη τη μέρα 62 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους. «Ήρθα να τελειώσω την πορεία που είχε ξεκινήσει η κόρη μου», είπε η Rim Abu Irmana, κρατώντας μια εικόνα της 15χρονης κόρης της, Wasal.

Ταυτόχρονα, Ισραηλινές και παλαιστινίες συγκεντρώθηκαν από την άλλη πλευρά του φράχτη στο έδαφος του Ισραήλ  για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους κατά την πρώτη προγραμματισμένη πορεία των γυναικών από τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες στη Γάζα .

Από την έναρξη των διαδηλώσεων στη Γάζα, την 30ή Μαρτίου, τουλάχιστον 138 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά, ενώ κανένας Ισραηλινός δεν έχει σκοτωθεί.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια