Φίλοι από παιδιά, κάπου στο 2000, οι Πέτρος Κασιμάτης, Γιώργος Συλλιγάρδος, Μανόλης Ρίζος, Σπύρος και Ηλίας Πολυχρονόπουλος αποφάσισαν να φτιάξουν το δικό τους συγκρότημα. 18 χρόνια μετά, οι Προφίλ αποτελούν ένα από τα πιο δραστήρια συγκροτήματα της ελληνόφωνης σκηνής, παρά τις αλλαγές σε μέλη και προσανατολισμό. Πλέον -με τον Σπύρο Πολυχρονόπουλο το μοναδικό από τα αρχικά μέλη που έχει αποχωρήσει- οι Προφίλ έχουν κυκλοφορήσει ένα δίσκο, τα “Αόρατα Παιδιά”, ενώ ήδη ετοιμάζουν και τη δεύτερη ολοκληρωμένη δουλειά τους, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2018.

Το Σάββατο 14 Απριλίου, οι Προφίλ ετοιμάζονται να ανέβουν στη σκηνή του An Club στα Εξάρχεια, για μια ακόμα εμφάνιση αντάξια των προσδοκιών που φέρει η φήμη τους αλλά και η αγάπη των ίδιων για τις συναυλίες. Μαζί τους θα είναι και οι “νέοι” Μπαλάντες για Φόνους, που αποτελούν δημιούργημα του Παντελή Ροδοστόγλου (Διάφανα Κρίνα) μαζί με πρώην μέλη των Grain, τους Γιάννη Κισκίνη, Γιώργο Λιόλιο και Ζαφείρη Μαράνο.

Με αφορμή αυτήν τη σύμπραξη στην θρυλική σκηνή του An, οι Προφίλ μιλούν στο 3point, σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κουβέντα για τη μέχρι τώρα πορεία τους αλλά και τη θέση τους στην ελληνόφωνη ροκ σκηνή, το κοινωνικό και πολιτικό πεδίο και το αν οι καλλιτέχνες οφείλουν να έχουν φωνή για τα τεκταινόμενα.

Σχεδόν 20 χρόνια πάνω στη σκηνή. Σε έναν απολογισμό όλων αυτών των χρόνων, υπάρχουν πέντε ή έξι στιγμές που θα ξεχωρίζατε ως τις πιο σημαντικές;

Πράγματι έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια από την δημιουργία αυτής της μουσικής παρέας. Ήταν το καλοκαίρι του 1998 όταν στην Σέριφο κάνοντας τις πρώτες μας διακοπές μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς, δώσαμε τα πρώτα μας live με ακουστικές κιθάρες, σε μια παραλία μπροστά από μια φωτιά. Οι Πέτρος, Γιώργος, Σπύρος ήδη φίλοι από τα παιδικά μας χρόνια και οι λίγο μεγαλύτεροι Ηλίας (αδελφός Σπύρου) και Μανώλης από την πρώτη στιγμή νιώσαμε ότι πέρα από τη δυνατή φιλία μας ενώνει και η ίδια αγάπη και τρέλα για τη μουσική. Από τότε μέχρι σήμερα η μπάντα μας μένει ενωμένη στηριζόμενη πάνω στις σταθερές βάσεις που μπήκαν εκείνο το καλοκαίρι. Την φιλία, την αλληλεγγύη, την αλληλοκατανόηση και την αγάπη για την μουσική.

Οι στιγμές πραγματικά πολλές. Οι πρώτες μας πρόβες στο σπίτι του Γιώργου υπό την ανοχή και ενθάρρυνση -παρά την τεράστια φασαρία- των γονιών του, το πρώτο μας live στην μουσική σκηνή “Αθηνά” του ωδείου Γ. Φακανάς, οι ακουστικές μας εμφανίσεις στη μουσική σκηνή “Μακάρι” στα Εξάρχεια, τα πολύ πετυχημένα (από άποψη προσέλευσης) live στο Mikes Irish Bar, η πρώτη μας εμφάνιση στο ιστορικό Rodeo, η sold out συναυλία των Υπογείων Ρευμάτων στο Κύτταρο όπου είχαμε την χαρά να ανοίξουμε, η περσινή μας εμφάνιση στο Six D.O.G.S. με τη συμμετοχή εξαιρετικών φίλων – μουσικών. Αλλά σίγουρα η πιο καλά χαραγμένη στη μνήμη μας στιγμή είναι η πολύ έντονη εμπειρία του live στα παιδικά χωριά S.O.S. με κοινό ένα τσούρμο από μπόμπιρες να τρέχουν ανάμεσά μας ενώ παίζαμε.

Βέβαια, έως το 2007 είχατε διαφορετική μορφή, και με αρκετά ξεχωριστό όνομα μάλιστα. Τι θυμάστε από εκείνη την περίοδο;

Από το 2000 – 2007 στο γκρουπ μας συμμετείχαν οι εξαιρετικές Βάσω Νικολαίδου (φωνή) και Ελισάβετ Παπαλεξοπούλου (φλάουτο) και εμφανιζόμασταν σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας ως cover band με το αλησμόνητο όνομα Thundercats. Ήταν μια πολύ δημιουργική και έντονη περίοδος όπου στην ουσία έδεσε παικτικά η μπάντα μας. Πειραματιστήκαμε με πολλά είδη της ροκ μουσικής (ελληνόφωνης και αγγλόφωνης), αλλά εκτός από ένα demo με δικά μας τραγούδια που δημιουργήσαμε το 2003 δεν είχαμε κατασταλάξει πιο δρόμο θέλουμε να ακολουθήσουμε. Σίγουρα αυτό που θυμόμαστε πολύ έντονα από εκείνη την περίοδο είναι οι ατελείωτες πρόβες, τα πολλά live που είχαμε την χαρά να δώσουμε, αλλά και την δημιουργία του προσωπικού μας χώρου – studio σε ένα γραφείο στο κέντρο της Αθήνας.

Το 2007 και μετά την αποχώρηση της Βάσως, της Ελισάβετ αλλά και του Σπύρου τα εναπομείναντα μέλη αποφασίσαμε να συνεχίσουμε με δικό μας υλικό, μπαίνοντας έτσι σε μια καινούρια φάση για το γκρουπ. Το Μάιο του 2007 -με το όνομα Προφίλ πλέον- κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας promo l.p. το “Καλημέρα τυχερέ άνθρωπε” το οποίο στην ουσία ήταν μια συλλογή κομματιών που είχαν δημιουργηθεί έως τότε. Στις αρχές του 2010 κυκλοφορήσουμε άλλο ένα demo (Δεκέμβρης) με 3 τραγούδια τα οποία γράφτηκαν την περίοδο των γεγονότων του Δεκέμβρη 2008, για να φτάσουμε στο 2015 όπου κυκλοφορήσαμε τον πρώτο μας ολοκληρωμένο δίσκο, τα “Αόρατα παιδιά”.

Στις 14 Απρίλη ανεβαίνετε στη σκηνή του An Club μαζί με τους Μπαλάντες για Φόνους. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για αυτό το live;

Είναι ένα live που οργανώσαμε από κοινού με τα παιδιά και πραγματικά ανυπομονούμε να βρεθούμε μαζί τους στη σκηνή του An club. Με τα παιδιά έχουμε βάλει τις βάσεις για μια ωραία φιλία, την ατμόσφαιρα της οποίας ελπίζουμε να νιώσετε όσοι βρεθείτε το Σάββατο κοντά μας. Περιμένουμε πως και πως το πρώτο δίσκο τους ο οποίος ετοιμάζεται αυτό τον καιρό.

Να περιμένουμε και άλλα live όσο θα πλησιάζει και το καλοκαίρι;

Η αλήθεια είναι ότι παρόλο που αγαπάμε πολύ τα live είναι δύσκολο να συνδυαστούν με την προετοιμασία ενός δίσκου. Επίσης δεν υπάρχει και κάποια βροχή από προτάσεις, οπότε προς το παρόν δεν έχουμε κάτι προγραμματισμένο.

Είστε μια μπάντα που δεν φοβάται να πει τη γνώμη της, μέσω της μουσικής αλλά και των δηλώσεων σας. Θεωρείτε πως οι μουσικοί οφείλουν να έχουν γνώμη για τα τεκταινόμενα και να την εκφράζουν μέσα από τα τραγούδια τους;

Οι καλλιτέχνες οφείλουμε να είμαστε σε άμεση επαφή και επικοινωνία με τα κοινωνικά – πολιτικά τεκταινόμενα. Τα λόγια στα τραγούδια μας είναι πάντα επηρεασμένα από το τι συμβαίνει γύρω μας, αλλά και τη προσωπική μας ζωή. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν παράλογο και αφύσικο, τουλάχιστον όσο αφορά την δικιά μας λειτουργία. Ένα τραγούδι γεννιέται ύστερα από συζητήσεις, καβγάδες, εντάσεις, έρωτες και ότι άλλο βιώνει ο καθένας μας στη καθημερινότητα του. Δεν θα μπορούσε όμως να μένει ανεπηρέαστο από το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούμαστε και από γεγονότα – καταστάσεις για τις οποίες έχουμε συγκεκριμένη και ξεκάθαρη άποψη.

Βρες όλες τις πληροφορίες για τη συναυλία εδώ:

Μπαλάντες για Φόνους & Πρόφιλ live στο An Club

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια