Της Ντάνι Βέργου (Εφ. Συν)

Παρά την σημαντική μείωση των καπνιστών η χώρα μας παραμένει πρώτη σε θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα στην Ευρώπη. Κάθε χρόνο απ΄ αυτή την μορφή καρκίνου χάνεται ο πληθυσμός ενός νησιού όπως η Ικαρία ή η Λέρος. Αν συνυπολογίσουμε και τους άλλους καρκίνους και ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα σε λίγα χρόνια θα ξεκληρίζει τον πληθυσμό ενός νησιού των Κυκλάδων.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ΕΑΕ), Ευάγγελος Φιλόπουλος ξεδιπλώνει τα δυσάρεστα δεδομένα για την «σύγχρονη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία των ανθρώπων» και προειδοποιεί: «εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικά προβλήματα που οφείλουμε να επιλύσουμε με ταχύ ρυθμό».

Προς αυτή την κατεύθυνση η ΕΑΕ καλεί την Πολιτεία αλλά και τους πολίτες να στρατευθούν στις προσπάθειες για να αποτρέψουν τους νέους και τις νέες να αρχίσουν το κάπνισμα, να βοηθήσουν τους καπνιστές να απελευθερωθούν από τη συνήθεια του καπνίσματος, να περιφρουρήσουν την υγεία των μη καπνιστών με την εφαρμογή των νόμων για απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους και κέντρα αναψυχής και παράλληλα να απαιτήσουν την απαγόρευση σε ευαίσθητους δημόσιους ανοικτούς χώρους, όπως είναι οι πως είναι οι παιδικές χαρές, οι παραλίες, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα πάρκα κ.λ.π.

Σε ανοικτή επιστολή της προς τους νεοεκλεγέντες περιφερειάρχες και δημάρχους η Εταιρεία ζητάει την συμβολή τους στην προαγωγή υγείας των ανθρώπων και ειδικότερα στην ενεργή στήριξη της εκστρατείας για παιδικές χαρές ελεύθερες καπνού και παραλίες και κοινόχρηστους χώρους χωρίς αποτσίγαρα, τα οποία  διεθνώς αποτελούν τοξικά απόβλητα και την μεγαλύτερη ποσότητα σκουπιδιών που καλούνται να συλλέξουν οι δημοτικές αρχές. Οι επιστήμονες προτρέπουν να αναρτηθούν ειδικές πινακίδες τις μακέτες για τις οποίες διαθέτει η ΕΑΕ ώστε να μην μετατρέπονται παιδικές χαρές και παραλίες σε τασάκια.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια