Μια δεύτερη ευκαιρία κατάφερε να προσφέρει σε κρατούμενους στο Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας, ακριβώς όπως το ορίζει και το όνομά του, το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κέρκυρας. Μάλιστα, έδωσε τίτλους εργασιακής κατάρτισης για πρώτη φορά στους κρατούμενους που αποφοίτησαν από το σχολείο. Η τελετή αποφοίτησης πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου.

Με αυτόν τον τρόπο οι κρατούμενοι πλέον αποκτούν ένα σημαντικό κίνητρο για την επαγγελματική και κοινωνική τους επανένταξη.

sxoleio_deyteris_eykairias_fylakes_21571231029.jpg

Η διάρκεια των μαθημάτων του Θερινού Σχολείου ήταν για ένα μήνα, δηλαδή 60 ώρες κατάρτισης από τις 16 Σεπτεμβρίου του 2019 μέχρι τις 11 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Με αυτά τα μαθήματα που παρακολούθησαν, οι κρατούμενοι κατάφεραν να αποκτήσουν τον αποδεικτικό τίτλο παρακολούθησης στην ειδικότητα «Βοηθός Τεχνικού Θεάματος». Μαζί με τον τίτλο κατάρτισης απέκτησαν ένα εφόδιο για την αναζήτηση εργασίας μετά την αποφυλάκισή τους.

Ειδικότερα, οι μαθητές εξοικειώθηκαν -με τη βοήθεια έμπειρων επαγγελματιών στο χώρο εργασίας- στα αντικείμενα:

α) Τεχνικός Ήχου θεάματος  με εκπαιδευτή τον Βαγγέλη Πανδή,

β) Τεχνικός Φωτογραφίας θεάματος με εκπαιδευτή τον Γιώργο Τερζή,

γ) Τεχνικός Βιντεοσκόπησης θεάματος με εκπαιδευτή τον Μιχάλη Καπετανίδη και

δ) Τεχνικός Φωτισμού θεάματος με εκπαιδευτή τον Ανδρέα Τρύφωνα.

Η ενασχόλησή τους δεν ήταν μόνο θεωρητική, καθώς τους δόθηκε η δυνατότητα δημιουργικής αυτενέργειας που οδήγησε στην παραγωγή σύντομων έργων για το κάθε διδακτικό αντικείμενο ξεχωριστά.

Τα έργα τους παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση αποφοίτησης αποσπώντας ιδιαίτερα θετικά σχόλια.

Το ενδιαφέρον των κρατουμένων ήταν ιδιαίτερα έντονο, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα, γι’αυτό και οι εκπαιδευτές, αλλά και η διεύθυνση του Σχολείου εξέφρασαν την επιθυμία για επανάληψη αντίστοιχων πρωτοβουλιών. Το γεγονός αυτό τονίζει από μόνο του την ανάγκη για εναλλακτικές μορφές σωφρονισμού στην Ελλάδα.

sxoleio_deyteris_eykairias_fylakes1571231053.jpg

Το κοινωνικό αποτύπωμα τέτοιων εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών αποτελεί το μόνο ανάχωμα στην αδιαφορία και την καχυποψία που υιοθετούμε συχνά απέναντι σε ανθρώπους με παραβατική συμπεριφορά.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με την Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «Άρσις».

*Από το alfavita

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X