Οι δικηγόροι ανθρώπων, που απομακρύνθηκαν από την Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, άσκησαν σήμερα έφεση κατά της αθώωσης πρωτοδίκως τριών πρώην επικεφαλής της Tepco, της διαχειρίστριας εταιρίας του πυρηνικού σταθμού Νταϊίτσι της Φουκουσίμα, στον οποίο σημειώθηκε το πυρηνικό δυστύχημα του 2011, οι οποίοι κατηγορούνταν ότι έδειξαν αμέλεια απέναντι στον κίνδυνο που θα εγκυμονούσε ένα τσουνάμι για τις εγκαταστάσεις του σταθμού.

“Οι δικηγόροι άσκησαν έφεση σήμερα”, δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος του δικαστηρίου του Τόκιο.

Ο πρόεδρος της Tokyo Electric Power (Tepco) όταν σημειώθηκε το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι το 2011, όπως και οι δύο αντιπρόεδροί της εκείνη την περίοδο, είναι τα μόνα τρία φυσικά πρόσωπα που διώκονταν ποινικά στην ακανθώδη αυτή υπόθεση σχετικά με το ποιοι φέρουν ευθύνη για την καταστροφή. Σύμφωνα με τους ενάγοντες, αυτοί έπρεπε να έχουν σταματήσει την λειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Νταϊίτσι πολύ πριν από το 2011, βάσει των πληροφοριών που έλεγαν ότι υπήρχε κίνδυνος οι εγκαταστάσεις του σταθμού να μην αντέξουν σε ένα τσουνάμι.

Ωστόσο το δικαστήριο του Τόκιο έκρινε σε πρώτο βαθμό στις 19 Σεπτεμβρίου ότι τα στοιχεία που είχαν αυτοί στην διάθεσή τους πριν από την καταστροφή δεν τους επέτρεπαν να προβλέψουν μια καταστροφή τέτοιου μεγέθους. Αυτό προκάλεσε τον θάνατο 18.500 ανθρώπων στην βορειοδυτική Ιαπωνία, ενώ από το ίδιο το πυρηνικό δυστύχημα δεν προκλήθηκαν άμεσα θύματα.

Η πυρηνική αυτή καταστροφή όμως ευθύνεται για πολλές χιλιάδες “θανάτους που συνδέονται με αυτήν” και οι οποίοι έχουν αναγνωριστεί από τις αρχές ως θάνατοι που οφείλονται στην επιδείνωση των συνθηκών ζωής των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

Ως εκ τούτου οι τρεις πρώην επικεφαλής της Tepco διώκονταν συγκεκριμένα για περίπου 40 από αυτούς τους “θανάτους που συνδέονταν” με την καταστροφή, όπως ασθενών νοσοκομείου που βρισκόταν κοντά στον πυρηνικό σταθμό, οι οποίοι απομακρύνθηκαν υπό τραγικές συνθήκες λίγο μετά το τσουνάμι.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια