Τι κοινό έχουν ένα «Μπράβο, καιρός ήταν» και ένα «Όλα τα ‘χε η Μαριωρή, ο φερετζές της έλειπε»; Την νέα πολιτική ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ τολμώ να πω για να έχουμε όλοι εμείς δικαίωμα στις χειμερινές διακοπές!

Ραντεβού στη χιονισμένη μας Ελλάδα, στα κατάλευκα βουνά, στα χωριά τα ορεινά που σφύζουν από ζωή και σε καλούν… Έλα στην εξοχή, έλα στη φύση. Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αναζητούν εκείνες τις ρυθμίσεις που θα μας χαρίσουν αυτό που αληθινά στερούμαστε, το «ski week».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), εδώ και 3 χρόνια έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς μπορεί να αναβιώσει μια νεκρή τουριστικά περίοδο, αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Τι προτείνουν; Μετά την Καθαρά Δευτέρα τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή δημιουργώντας έτσι ένα διάστημα τουλάχιστον μίας εβδομάδας έτοιμο για χειμερινές αποδράσεις.

Από το γυμνό μάτι, πρέπει να απονείμουμε εύσημα στην ΠΟΞ γιατί κάνει σωστά την δουλειά της. Καταρχάς η πρόταση είναι ουσιαστική από μεριάς των Ξενοδόχων και πάνω από όλα αυτή η περίοδος θα χαρακτηρίζεται από πακέτα προσφορών και εκπτώσεων στο τουριστικό προϊόν! Το «μοντέλο» δουλεύει χρόνια στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης… Τι σχέση έχουμε εμείς με την Κεντρική Ευρώπη;!

Πάμε στο μικροσκόπιο λοιπόν, το βιοτικό επίπεδο της Ελλάδας με τις χώρες όπου λειτουργεί ο θεσμός είναι ασύγκριτο. Εκείνοι έχτισαν το σπίτι τους, του έβαλαν έπιπλα και κήπο και ο θεσμός είναι η αιωρούμενη κούνια στο μπαλκόνι. Εμείς γκρεμίσαμε το σπίτι μας, είμαστε ακόμη στα μπετά, για έπιπλα έχουμε ό,τι είχε απομείνει, αν έχουμε, μα θέλουμε και αιωρούμενη κούνια σε μπαλκόνι χωρίς κάγκελα!

 

kalavrita-ereipia-b

Αλίμονο αν για αυτό θα κατηγορούσαμε την ΠΟΞ. Αντιθέτως, είναι αποφασισμένη να ενδυναμώσει μια τουριστική πληγή, ως φαίνεται. Η γενικότερη πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης που ακολουθούν οι κυβερνώντες από την άλλη, δίνει στο εγχείρημα την αίσθηση μιας ειρωνικής και κακόγουστης πλάκας.

Σου κόβω το μισθό, τα δώρα, την ελεύθερη πρόσβαση στην υγεία, τις κοινωνικές παροχές, σε φέρνω σε όρια απελπισίας αλλά μη μου στεναχωριέσαι πάρε να έχεις χειμερινές εξορμήσεις. Μη κλαις τώρα, ναι; Σώπα σώπα!

Είναι οι μέχρι τώρα ανύπαρκτες εκπτώσεις δηλαδή, που μας κρατάνε από το να πάμε διακοπές; Αν αντί για 300 ευρώ θα πρέπει να δώσω 150, θα πάω; Οι διακανονισμοί με εφορία, ΔΕΗ, τράπεζες δεν απαιτούν εκείνοι αυτά τα 150 ευρώ;

Τα παιδιά που τόσα στερούνται σε σύγκριση με τις ανάγκες τους δεν χρειάζονται αποκλειστικά αυτά τα 150 ευρώ; Στα χαράτσια και στα φάρμακα δεν απαιτούνται 150 ευρώ; Το ski week έρχεται δεύτερο, τρίτο, τέταρτο ίσως και ποτέ.

Τέτοιες ανέσεις, δυστυχώς για τον εσωτερικό τουρισμό, αφορούν άλλες χώρες στα χρόνια αυτά που ζούμε. Οι Έλληνες έχουν ανάγκη από τα στοιχειώδη και όχι αρώματα και μπιχλιμπίδια.

Εσείς θέστε το Ραντεβού… Να μαζευτούμε, να πάτε!

Νίκος Γκολφινόπουλος

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια