Το όνομα του συνδέθηκε όσο κανενός άλλου με τον βωβό κινηματογράφο. Δικαιολογημένα. Ο Ιταλοαμερικανός Ροδόλφο Βαλεντίνο γεννήθηκε την ίδια χρονιά που έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο κινηματογράφος και πέθανε ένα χρόνο πριν αυτός γίνει ομιλών. Ίσως καλύτερα -λένε κάποιοι- γιατί ο Βαλεντίνο δεν άφησε το αποτύπωμά του στον βωβό κινηματογράφο για το υποκριτικό του ταλέντο, αλλά για τον ερωτισμό και την απαράμιλλη γοητεία του, το βάθος του βλέμματός του και τον μοναδικό τρόπο που κοιτούσε το φακό -αποτέλεσμα της μυωπίας την οποία είχε.

Ο Βαλεντίνο θα γίνει ο πρώτος σταρ του κινηματογράφου, το πρώτο είδωλο που τα κορίτσια της εποχής θα κυνηγούν από πίσω για ένα αυτόγραφο, ο πρώτος σταρ που θα πεθάνει νωρίς στα 31 του προκαλώντας οδυρμό σε θαυμαστές και θαυμάστριες.

Δεκαετίες μετά, κι ενώ ο κινηματογράφος έχει μπει στην εποχή της τρισδιάστατης απεικόνισης, η ταινία “The Artist” αναβιώνει -με τεράστια μάλιστα επιτυχία- την εποχή του βωβού κινηματογράφου. Ταινία για την ζωή του Βαλεντίνο λέγεται ότι βρίσκεται ήδη στα σκαριά.

Μέχρι τότε, 93 χρόνια από τον θάνατό του, το 3pointmagazine.gr παρουσιάζει 4 από τις γνωστότερες –βουβές φυσικά- ταινίες του.

The Four Horsemen Apocalyse 1921

 

H πρώτη εμφάνιση του Βαλεντίνο έγινε το 1921 στην ταινία «Οι τέσσερις Ιππότες  της Αποκάλυψης» όπου του δίνεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος. Η ταινία γίνεται επιτυχία και ο Βαλεντίνο γνωστός.

 

The Sheik 1921

Ένας σείχης ερωτεύεται μία Αγγλίδα, την απαγάγει και την μεταφέρει στο κατάλυμά του στην έρημο. Αν και η ιστορία φαίνεται τώρα σαχλή εκείνη την εποχή είχε φέρει την συντέλεια στις γυναικείες καρδιές. Φυσικά αιτία δεν ήταν το σενάριο, αλλά ο συνδυασμός φωτορομάντζου και Βαλεντίνο, τα οποία έφεραν νέα ήθη στο Χόλιγουντ. Ο θρυλικός σταρ ήταν ήδη γνωστός από το Οι Τέσσερις Ιππότες της Αποκάλυψης, αλλά εδώ επιβλήθηκε ως η απόλυτη ενσάρκωση της γοητείας.

 

Τhe Eagle 1925

 

Η ταινία ο «Αετός» είναι βασισμένη στην ιστορία του Ντουμπρόφσκι του Αλεξάντερ Πούσκιν, όπου ο Ντουμπρόφσκι, Κοζάκος του ρωσικού στρατού, γίνεται αντικείμενο του πόθου της Τσαρίνα, με δυσάρεστες συνέπειες για εκείνον.  Εναλλαγή ρομάτζου, δράσης και κωμωδίας φτιάχνουν μια όμορφη περιπέτεια. Θεωρείται από τις καλύτερες ταινίες του Βαλεντίνο καθώς σε αυτήν αναδεικνύει πολύπλευρα το ταλέντο του.


The son of Sheik 1926

 

Η τελευταία ταινία του Βαλεντίνο υπήρξε το σίκουελ της ταινίας που είχε γυρίσει το 1921 «ο Σείχης». Στην ταινία «Ο γιος του Σείχη», ο Αχμέντ είναι ο γιος του σεΐχη Μπεν Χασάν και της αμερικανής Νταϊάνα. Αυτός θα ερωτευτεί την όμορφη Γιασμίν, η οποία είναι η κόρη του μεγάλου του αντίπαλου Αντρέ, ενός Γάλλου που οδηγεί μια ομάδα κλεφτών. Ο Αντρέ, όμως, έχει υποσχεθεί την Γιασμίν στον παράνομο Μουρ Γκομπάχ.  Ο Βαλεντίνο ανταπεξέρχεται σε ένα πολύ δύσκολο ρόλο καθώς υποδύεται και τον γιο και τον πατέρα. Αυτός ήταν και ο τελευταίος του ρόλος.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X