Την αναφορά του για την κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης των περίπου 5.000 μεταναστών εργατών γης τον Απρίλιο έδωσε στη δημοσιότητα το Manolada Watch.

«Κατά την επιτόπια επίσκεψή μας στην περιοχή καταγράψαμε δύο καταυλισμούς στους οποίους έχουν δομηθεί αυτοσχέδιες παράγκες από καλάμια, σίδερα και νάιλον θερμοκηπίου, το οποίο ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες συγκρατεί όλη τη ζέστη του εξωτερικού περιβάλλοντος, δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στο εσωτερικό τους» τονίζεται στην αναφορά.

To Manolada Watch αποτελεί μια πρωτοβουλία του οργανισμού Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity για την παρακολούθηση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα Ηλείας που από το 2017 ως οργανισμός ασχολείται με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, με αποτέλεσμα να συλλέξει πολλά στοιχεία και ανάλογη εμπειρία.

Καλλιέργεια Φράουλας

Κατά τον μήνα Απρίλιο, η συγκομιδή της φράουλας συνεχίζεται με πυρετώδεις ρυθμούς, με τη βάρδια των εργατών γης να ξεκινάει από πολύ νωρίς το πρωί μέχρι τα μέσα του μεσημεριού. Ακολουθώντας τους ρυθμούς παραγωγής, οι ποσότητες φράουλας που προκύπτουν από τη συγκομιδή αυτή είναι τόσο μεγάλες, που επαρκούν για την απασχόληση περισσότερων από 5.000 εργατών γης για τους δύο επόμενους μήνες, σύμφωνα με τις αφηγήσεις των ίδιων.

Εργάτες γης

Οι εργάτες γης που δουλεύουν αυτή την περίοδο στα στρέμματα παραγωγής φράουλας εξακολουθούν να προέρχονται στη συντριπτική πλειοψηφία τους από το Μπαγκλαντές. Παρ’ όλα αυτά παρατηρείται μια αύξηση των εργατών γης από το Πακιστάν σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι οποίοι ωστόσο παραμένουν αναλογικά, μειοψηφία (100/5000), σύμφωνα με υπολογισμούς των ίδιων των εργατών.

Συνθήκες στέγασης

Κατά την επιτόπια επίσκεψή μας στην περιοχή καταγράψαμε δύο καταυλισμούς στους οποίους έχουν δομηθεί αυτοσχέδιες παράγκες από καλάμια, σίδερα και νάυλον θερμοκηπίου, το οποίο ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες συγκρατεί όλη τη ζέστη του εξωτερικού περιβάλλοντος, δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στο εσωτερικό τους.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια