Οι μουσικές προτάσεις της εβδομάδας είναι αφιερωμένες στον Παύλο Φύσσα. Οι χρυσαυγίτες σκότωσαν τον ίδιο, αλλά όχι και τη φωνή του. Τα τραγούδια του Killah P, όπως ήταν το καλλιτεχνικό του προσωνύμιο, ταξίδεψαν μέσα σε λίγες ώρες από δρόμο σε δρόμο, από σπίτι σε σπίτι και χάρισαν δύναμη και κουράγιο σε όσους πολεμούν το φασισμό και την αδικία στην κοινωνία μας. Η θαρραλέα του στάση να προστατέψει τους φίλους του και να μην το βάλει στα πόδια θα αποτελούν για πάντα σημείο αναφοράς στην ιστορία.

Στο Repeat…

Killah P – Σιγά μην κλάψω, σιγα μην φοβηθώ

“Είχε τέρατα με παράξενες στολές
που παραμονεύαν πάντοτε κρυφά μεσ’ στις σκιές,
Μην κοντοσταθείς αν πρόκειται ν’ ακολουθήσεις,
τα δόντια σφίξε γερά και μη δακρύσεις.

Εγώ το πήγα και το έφτασα στο τέρμα
κι όπως γράφουν στα βιβλία οι παλιοί σοφοί,
όταν θα φτάσει ο ήλιος στο τελευταίο γέρμα,
θα βάλουνε φωτιά από ψηλά οι αετοί”.

 

Οι στίχοι του Παύλου περιγράφουν την πραγματικότητα μέσα από τα δικά του μάτια, την πραγματικότητα που ζουν πολλοί από εμάς, αλλά δεν τη μαρτυράνε. Τα λόγια του είναι γεμάτα περηφάνια και πυγμή. Έτσι όπως θα ‘πρεπε να ‘ναι η στάση του καθένα απέναντι σ’ οποιαδήποτε δυσκολία. Να την αντιμετωπίζει με ψηλά το κεφάλι και να της φωνάζει «σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ!»

killahp


Killah P – Εκτός ελέγχου

Μοιάζει με παράσταση που αρχίζει
Ο σκύλος λύσσαξε κι άρχισε ν’ αφρίζει
To ποτήρι όντως έχει ήδη ξεχειλίσει ΄
απ’ την τόση αδιαφορία που μας έχει πλημμυρίσει
Συνεχώς ο μικρός Αλέξης μου θυμίζει πώς
η ελευθερία του λόγου ακριβά κοστίζει.

Πλάκα θα ‘χει τώρα μάγκα να γκρινιάξεις
αφού δεν έκανες ποτέ κάτι για να τ’ αλλάξεις
σφίξε και άλλο το ζωνάρι στη λιτότητα
και πες μια καλημέρα στη νέα σου ταυτότητα”.

Στις ρίμες των τραγουδιών του Παύλου, συναντάς τα ονόματα του Γρηγορόπουλου και του Τζουλιάνι. Συναντάς τη διαμαρτυρία για μια κοινωνία που σιωπά κι αδιαφορεί, για τον νεοέλληνα που ζει μέσα από τα στάτους στο facebook, για  τ’ ακλόνητα στερεότυπα. Το κυριότερο όμως, συναντάς την κραυγή για ελευθερία, για ισότητα, για ζωή.

Τις σκέψεις του ασπάζονταν κι άλλοι. Λόγος αρκετός για να μπει στο μάτι της Χρυσής Αυγής. Όπως είπε κι ο Νικήτας Κλιντ στη χτεσινή «επανένωση» των καλλιτεχνών από τη low bap και hip hop σκηνή: «αυτό που δεν αντέχουν οι φασιστές και οι ναζιστές δεν είναι να φτιάξουμε παραστρατιωτικές ομάδες του καλού και να τους κυνηγάμε στο δρόμο. Αυτό που δεν αντέχουν είναι άνθρωποι σαν τον Παύλο που λέει στους φίλους του “φύγετε εσείς και θα πάω εγώ να τους σταματήσω με τα λόγια”.

Κillah P – AΛΗΤΗΣ

“Μόνος μου και όλοι σας
Όλοι σας και μόνος μου
Διάλεξα το ρόλο μου
Κι αυτός θα είναι ο δρόμος μου
Κρατάω απόσταση από τα χαλασμένα
Μόνο για αλήτες γράφει η δική μου πένα”

O Παύλος ήταν ένας ωραίος αλήτης. Απωθημένα ήθελε να βγάζει μόνο στην πένα. Για τους φίλους του ήταν ο λόγος που βρέθηκαν ξανα όλοι μαζί. Για όλους εμάς που τον μάθαμε μετά τη δολοφονία του, είναι ένας αυθεντικός αγωνιστής που δεν θα ξεχάσουμε.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

About The Author

Γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Αγαπά τους τοίχους τους, τους αγώνες και τους ανθρώπους τους. Του αρέσει να φωτογραφίζει και να γράφει για όσα δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει. Κυκλοφορεί από τα εννιά του με μια εφημερίδα στο χέρι και συνεχίζει να γράφει σε μπλοκάκι στα ρεπορτάζ. Ακούει ό,τι μακριά πολύ μακριά μας ταξιδεύει και διαβάζει ό,τι του γυαλίσει στις βιτρίνες της Καλλιδρομίου, της Ζωοδόχου Πηγής και της Θεμιστοκλέους. Αγαπά τα νησιά και κάποτε θέλει να ζήσει σε ένα από αυτά. Μέχρι τότε, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για μια διαφορετική δημοσιογραφία, με πολλά αυτοδιαχειριζόμενα 3point και γραφιάδες χωρίς περιορισμούς.

Related Posts