Η παραλία του Στρατωνίου χαρακτηρίστηκε ”ακτή κολύμβησης” Το 2006, κατόπιν αιτήσεως του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου (σημερινoύ Δήμου Αριστοτέλη), και έλαβε το όνομα “Κεντρική πλαζ Στρατωνίου” με κωδικό GRBW109056017. Από το 2010 μέχρι και φέτος, 2017, η παραλία Στρατωνίου τιμάται κάθε χρόνο με τη Γαλάζια Σημαία, το πλέον αναγνωρισμένο διεθνές σύμβολο ποιότητας για οργανωμένες ακτές κολύμβησης και μαρίνες και μάλιστα με τρία αστέρια: “Ύδατα κολύμβησης εξαιρετικής ποιότητας”.

Όμως το Στρατώνι έχει ένα ιδιαίτερα επιβαρυμένο ιστορικό που αμφιβάλλουμε αν είναι γνωστό στις υπηρεσίες και τις οργανώσεις που απονέμουν τις διακρίσεις ποιότητας. Τμήμα της βραβευμένης παραλίας Στρατωνίου αποτελείται από τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα (τέλματα) που από το 1953 μέχρι το 1983 απέρριπτε απευθείας στη θάλασσα το εργοστασίου εμπλουτισμού μεταλλευμάτων στο βόρειο άκρο του οικισμού. Πλήθος επιστημονικών μελετών έχουν διαπιστώσει σοβαρή ρύπανση του εδαφικού υλικού της παραλιακής ζώνης του Στρατωνίου και των ιζημάτων του θαλασσίου πυθμένα από βαρέα μέταλλα ιδιαίτερα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Οι ίδιες μελέτες δείχνουν οτι η ρύπανση αυτή δεν έχει επηρεάσει τις υπόλοιπες ακτές κολύμβησης του κόλπου της Ιερισσού.

Παρ’ οτι η βιομηχανική μονάδα του Στρατωνίου απορρίπτει πλέον στη θάλασσα μόνο επεξεργασμένα υγρά απόβλητα, τα στερεά απόβλητα που διατέθηκαν εκεί κατά το παρελθόν δεν έχουν εξαφανιστεί, ανιχνεύονται στις ειδικές αναλύσεις και ενδέχεται να επηρεάζουν αρνητικά την ανθρώπινη υγεία. Η ρύπανση του όρμου Στρατωνίου συνεχίζεται μέχρι σήμερα καθώς τα υγρά απόβλητα που διαθέτει σήμερα στη θάλασσα η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός είναι ανεπαρκώς επεξεργασμένα με αποτέλεσμα τη συνεχή επιβάρυνση των υδάτων με βαρέα μέταλλα και άλλους ρύπους.

Το ζήτημα αυτό αποσιωπάται συστηματικά από τις τοπικές αρχές που ζητούν τη βράβευση της συγκεκριμένης παραλίας ενώ τα κριτήρια ποιότητας υδάτων κολύμβησης που θέτει η οδηγία 2006/7/ΕΚ δεν περιλαμβάνουν μετρήσεις βαρέων μετάλλων. Η ανεπάρκεια του θεσμικού πλαισίου επέτρεψε τη βράβευση μιας “πλαζ” η οποία, κατά την άποψή μας, δεν θα έπρεπε καν να περιλαμβάνεται στους καταλόγους του ΥΠΕΝ με τις ακτές κολύμβησης και να αξιολογείται ως τέτοια, διότι υπάρχει ολόκληρη σειρά μελετών που τεκμηριώνει τη ρύπανση της συγκεκριμένης παραλίας και την επικινδυνότητα της για τη δημόσια υγεία.

Στις 15.5.2017 η ΕΕΠΦ ανακοίνωσε οτι η κεντρική πλαζ Στρατωνίου είναι και για το 2017 μια από τις βραβευμένες παραλίες. Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας που αναπτύσσονται στην ΑΝΑΦΟΡΑ, θεωρούμε οτι είναι απολύτως επείγον να διερευνηθεί εκ νέου η καταλληλότητα της συγκεκριμένης παραλίας για κολύμβηση αλλά και για όλες τις χρήσεις αναψυχής που έχουν αναπτυχθεί εκεί.

Πηγή: antigoldgr.org

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια