Το κίνημα διαμαρτυρίας που οδήγησε στην ανατροπή τον Απρίλη του επί 30 χρόνια προεδρου Ομάρ αλ Μπασίρ στο Σουδάν, συνεχίζει να διαμαρτύρεται και να μάχεται αυτή τη φορά απέναντι στον στρατό που ανέτρεψε τον Μπασίρ και ανέλεβε την εξουσία.

Στους 108 φαίνεται πως έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών ύστερα από την αιματηρή καταστολή τη Δευτέρα μιας καθιστικής διαμαρτυρίας μπροστά από την έδρα του στρατού, καθώς από χτες το μεσημέρι κάτοικοι της πρωτεύουσας εντόπισαν τουλάχιστον 40 νεκρούς στα νερά του Γαλάζιου Νείλου κοντά στο στρατηγείο του στρατού, ενώ αρκετά από τα πτώματα- σύμφωνα με μαρτυρίες- είχαν τσιμεντόλιθους δεμένους στα πόδια τους.

Όπως καταγγέλλουν γιατροί και ακτιβιστές, παραστρατιωτικοί έριξαν δεκάδες πτώματα στον Νείλο προσπαθώντας να κρύψουν τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων από την επίθεση εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών. Πρόκειται για την παραστριωτική ομάδα Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης (RSF) που αποτελείται κατά κύριο λόγο από πολιτοφυλακές που κατηγορούνται για συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Νταρφούρ. Η συγκεκριμένη ομάδα καθοδηγείται από τον Mohamed Hamdan Dagalo, γνωστό ως Hemedti, ο οποίος υπηρετεί ως αναπληρωτής επικεφαλής του Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου (TMC) στο Σουδάν, το οποίο έχει αναλάβει την εξουσία μετά την ανατροπή του Μπασίρ.

Παράλληλα, η Ενωση Σουδανών Γιατρών κατήγγειλε το στρατό και τις «δυνάμεις ασφαλείας για τους απροκάλυπτους, άγριους ξυλοδαρμούς τραυματισμένων διαδηλωτών, νοσηλευτών και γιατρών ακόμη και μέσα στα νοσοκομεία του Χαρτούμ, ενώ κατήγγειλε επίσης ότι πολλές γυναίκες βιάστηκαν κοντά στις εγκαταστάσεις του γενικού επιτελείου στο Χαρτούμ. 

Ο πραξικοπηματίας στρατηγός Αμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν -επικεφαλής του «μεταβατικού» στρατιωτικού συμβουλίου που κυβερνά τη χώρα μετά την ανατροπή του δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ τον Απρίλη- ακύρωσε όλες τις συμφωνίες που είχε συνάψει με την αντιπολίτευση μετά την επιδρομή. Όμως αναγκάστηκε να κάνει πίσω εν μέσω της διεθνούς κατακραυγής της βίας, λέγοντας ότι είναι διαθεσιμος για διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, η συμμαχία των διαδηλωτών και οργανώσεων της αντιπολίτευσης απέρριψε την προσφορά, σημειώνοντας ότι ο στρατός δεν μπορεί να χαίρει εμπιστοσύνης, μετά και την αιματηρή καταστολή της ειρηνικής διαμαρτυρίας τη Δευτέρα.

Το μακελειό καταδίκασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αλλά το Συμβουλίο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ που συνεδρίασε χθες  κεκλεισμένων των θυρών δεν εξέδωσε κοινή ανακοίνωση. 

Παράλληλα, η Δημοκρατική Συμμαχία των Δικηγόρων του Σουδάν κατταγέλλει παρεμβάσεις αραβικών χωρών που υποστηρίζουν το στρατιωτικό συμβούλιο, καθώς πληθαίνουν οι αναφορές σε ΜΜΕ για απόπειρα υπονόμευσης της λαϊκής εξέγερσης από τα αυταρχικά καθεστώτα της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. 

Η ηγεσία των δύο τελευταίων μάλιστα έχει υποσχεθεί να συνδράμει με 3 δισ. δολάρια τους πραξικοπηματίες, καθώς -από κοινού με το Κάιρο- τρέμουν στη σκέψη πως μια λαϊκή εξέγερση και δη σε μουσουλμανικό κράτος θα τροφοδοτούσε τη λαχτάρα για εκδημοκρατισμό και στα δικά τους μέρη.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X