Οι Νεοζηλανδοί συναθροίζονται για να χτυπήσουν με τα χέρια το στήθος τους, τα πόδια τους στο έδαφος και να βγάλουν την γλώσσα για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στην μουσουλμανική κοινότητα, βυθισμένη στο πένθος από την σφαγή στα τεμένη του Κράισττσερτς.

Ανθρωποι όλων των ηλικιών, όλων των κοινωνικών ομάδων αυτής της χώρας του νοτίου Ειρηνικού επιδίδονται αυθόρμητα σε αυτό το τρομακτικό τελετουργικό που αρχίζει με λόγια που σημαίνουν: «Ζω! Πεθαίνω!».

Μηχανόβιοι γεμάτοι τατουάζ, στελέχη επιχειρήσεων, παιδιά και ηλικιωμένοι, όλοι έρχονται κοντά μέσω του χάκα. Το τελετουργικό αυτό είναι γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο χάρη στους All Blacks, την θρυλική ομάδα του ράγκμπι της Νέας Ζηλανδίας, που μετέφεραν την πολεμική ιαχή στα γήπεδα της υφηλίου.

Αυτός ο επιθετικός χορός με τις απειλητικές κινήσεις μοιάζει να έρχεται σε αντίθεση με την πένθιμη ατμόσφαιρα που κυριαρχεί από την ημέρα που ένας λευκός «εξτρεμιστής» σκότωσε 50 μουσουλμάνους κατά την διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής σε δύο τεμένη του Κράισττσερτς, στην Νότια Νήσο.

Ομως, το χάκα δεν έχει σκοπό μόνο τον εκφοβισμό. Είναι επίσης μία τελετή πένθους που συνδυάζει την αψηφισιά και την ομορφιά, μέσα από μία έκρηξη συναισθημάτων, εξηγεί ο Te Kahauti Maxwell, καθηγητής των μαορί στο Πανεπιστήμιο Waikato.

«Το χάκα χρησιμεύει στον θάνατο και το πένθος. Εντάσσεται στην διαδικασία του πένθους των Mαορί. Χρησιμεύει στην έκφραση της αγάπης και της ενσυναίσθησης».

Με γουρλωμένα τα μάτια, τα μέλη μίας διάσημης συμμορίας μηχανόβιων ενώθηκαν με τα παιδιά για να εκφράσουν την συγκίνησή τους μέσω ενός χάκα που τελέστηκε για τους συγγενείς των θυμάτων που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το νοσοκομείο του Κράισττσερτς.

Αλλα χάκα εκτελέστηκαν σε ολόκληρη την Νέα Ζηλανδία, αλλά και στην Αυστραλία, μία ακόμη γη του ράγκμπι, όπου ζει μεγάλος αριθμός Νεοζηλανδών.

Σύμφωνα με την μυθολογία των Μαορί, το χάκα ξεκινά από την αρχή του κόσμου και είναι δώρο του Tanerore, του γιου του Tama-nuira, του βασιλιά Ηλιου.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X