Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, γυναίκες φίλαθλοι στο Ιράν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικό παιχνίδι από κοντά. Πάνω από 3.000 Ιρανές βρέθηκαν την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στις εξέδρες του σταδίου «Αζάντι – Ελευθερία», στην Τεχεράνη, για να παρακολουθήσουν τον αγώνα της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου με την Καμπότζη, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ 2022.

Ο αγώνας έληξε με το συντριπτικό 14-0 (!) υπέρ των γηπεδούχων, που εόρτασαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ιστορικής σημασίας συνάντηση. Ιστορική επειδή για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια και την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, οι αρχές της χώρας, υπό την πίεση της FIFA και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και διαμαρτυριών, επέτρεψαν σε γυναίκες να παρακολουθήσουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, μετά το θάνατο, μιας φιλάθλου, τον προηγούμενο μήνα.

Η 29χρονη Σαχάρ Κχονταγιάρι αυτοπυρπολήθηκε έξω από ένα γήπεδο, όταν έμαθε ότι αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έξι μηνών, επειδή προσπάθησε να δει έναν αγώνα, μεταμφιεσμένη σε άντρα.

Από την Ισλαμική Επανάσταση, η πρόσβαση των γυναικών στα γήπεδα ήταν πάρα πολύ σπάνια και ιδιαιτέρως περιορισμένη. Περίπου 20 Ιρανές είχαν παρακολουθήσει έναν προκριματιικό παγκοσμίου κυπέλλου το 2001 και τέσσερα χρόνια αργότερα, επετράπη σε μερικές δεκάδες να απολαύσουν την εθνική τους ομάδα να παίζει κόντρα στο Μπαχρέιν. Τον περασμένο Οκτώβριο, περίπου 100 επίλεκτες Ιρανές μπήκαν στο στάδιο «Αζάντι» για ένα φιλικό αγώνα με τη Βολιβία. Την επόμενη μέρα ωστόσο, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας επέβαλε απαγόρευση εισόδου για τις γυναίκες στα γήπεδα, με την αιτιολογία ότι κάτι τέτοιο θα «οδηγούσε στην αμαρτία».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια