Ετούτη η θεομηνία, μήτε την Ιστορία εσεβάστηκε, μήτε και το αίμα που εχύθηκε για να γραφτεί εφοβήθηκε.

Άφησε ανεμπόδιστους ο Θεός τους χίλιους διαόλους να καταστρέψουνε τη γέφυρα του Κερίτη, κι ας εφωνιάζανε, κι ας εζητούσανε έλεος οι 118 αδικοσκοτωμένοι ήρωες που του παραδώσανε την ψυχή τους, όντας σίγουροι πως θα τη σεβότανε και θα την ευλογούσε.

118 ψυχές, την 1η Αυγούστου του ’41 επορίσανε από το σώμα τους, χτυπημένες από γερμανικά βόλια κι ο ασκιανός της γέφυρας ήτανε ο τάφος τους, ίσαμε προψές.

Εγκρεμίστηκε η ιστορική γέφυρα, από την ανεξήγητη βουλή του Θεού και παράπονο μέγα εσκέπασε ολόκληρη την Κρήτη.
Παραπονιούντανε στο Θεό οι απλοί αθρώποι, μα καθόλου δεν επαραπονιούντανε καμπόσοι που είδανε πίσω από την καταστροφή μια πρώτης τάξης, θεόπεμπτη, ευκαιρία, να βγάλουνε κέρδητα από το ξαναχτίσιμο της γέφυρας.

Ετρίβανε τα χέρια τους κι ύστερα εκάνανε χαχαλιές τους σταυρούς, δοξολογώντας την καταστροφή κι εκείνον που την προκάλεσε. 

Ετότες σας, ακούστηκε μια φωνή: ”Μη στεναχωράστε, μα εμείς θα ξαναχτίσομε τη γέφυρα, έτσι όπως ήτανε πριν πέσει και δε θέμε μήτε ένα μεροκάματο να πληρωθούμε για το χτίσιμο”.

Όχι, δεν εφωνιάζανε Κρητικοί, μήτε απόγονοι των ηρώων που εχτελεστήκανε κάτω από τη γέφυρα, μήτε πλούσιοι των Χανιών που δηλώνανε την απόφαση τους να συνεισφέρουνε για την κάλυψη των εξόδων ξαναχτισίματος της γέφυρας. Αλβανοί οικονομικοί μετανάστες, που ζούνε στα Χανιά εφωνιάζανε, μέσα από το επίσημο στόμα της κοινότητας τους.

”Εμείς θα ξαναχτίσουμε τη γέφυρα και λεφτά δε θέμε” εστείλανε γραφή στο κουβέρνο στα Χανιά. Φημισμένοι πετράδες είναι και σαν πιάσουνε στα χέρια τους σιδερόπετρα, σαν το ζυμάρι την πλάθουνε. Αναντρανίσανε οι ψυχές των ηρώων, εστρίψανε τα μουστάκια τους οι Χανιώτες, εντακάρανε να βλαστημούνε οι καραδοκούντες κερδοσκόποι, εστεναχωρεθήκανε οι καταστροφολάγνοι, απογοητευτήκανε οι ρατσιστοφασίστες.

Οι μόνοι που ανασηκώσανε τα μανίκια, οι Αλβανοί μετανάστες.

Οι μόνοι που ανιμένουνε να τους δοθεί το ελεύθερο να ντακάρουνε τα κανακέματα της πέτρας και τη νεκρανάσταση του γιοφυριού του Κερίτη.

Χωρίς λεφτά, δίχως κέρδητα.

Είμαι βέβαιος πως το δρόμο που εδείξανε αυτοί οι ξενομπάτες, θα κλουθήσουνε και πολλοί ντόπιοι, που κατέχουνε ίντα θα πεί φιλότιμο.

Που και εδά εμάθανε, πως και πολλοί ξενομπάτες κατέχουνε το ίδιο και περσσότερο, ίντα θα πει φιλότιμο.

Αλιεύθηκε από το facebook του Stratakis Mixalis

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X