«Δεν μπορεί να ξεκινήσει χριστουγεννιάτικη αγορά στην Αθήνα με την εικόνα που έχει το Σύνταγμα τις τελευταίες ημέρες. Η εικόνα αυτή απωθεί τον κόσμο να πάει στο Σύνταγμα που είναι η καρδιά του εμπορίου».

Αυτά ήταν μερικά από τα λόγια του βουλευτή και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη, σε ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΙ, κάνοντας έκκληση στην κυβέρνηση να καθαρίσει «ανθρωπιστικά» και «νόμιμα» το Σύνταγμα από τους Σύριους που για 13η μέρα σήμερα συνεχίζουν την καθιστική τους διαμαρτυρία ενώ πολλοί από αυτούς βρίσκονται επί 9 ημέρες σε απεργία πείνας, διεκδικώντας να τεθούν σε καθεστώς πρόσφυγα – θύματος πολέμου, που θα τους επιτρέψει, βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, να ταξιδέψουν νόμιμα σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση είναι από τις ελάχιστες φορές που το θέμα των Σύριων θίγεται σε κάποιο μεγάλο τηλεοπτικό μέσο και –τι έκπληξη- η τοποθέτηση αυτή δεν μιλάει για αλληλεγγύη και λιποθυμίες, για δικαιώματα και το τσουχτερό κρύο που ανέχονται κάθε βράδυ αυτοί οι άνθρωποι. Μιλάει μόνο για νόμιμες και ανθρωπιστικές εκκαθαρίσεις. Μιλάει για το πώς αυτοί οι πρόσφυγες ή ό,τι τελοσπάντων είναι -σύμφωνα με τα λόγια του Άδωνι- εμποδίζουν τον μέσο Έλληνα να ψωνίσει ρούχα και χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Γιατί, η εικόνα που χαλάει τη χριστουγεννιάτικη διάθεση του Άδωνι Γεωργιάδη δεν είναι άλλη από μικρά παιδιά που κοιμούνται στο πάτωμα στο πάνω μέρος της πλατείας του Συντάγματος με κάμποσες κουβέρτες και άνδρες και γυναίκες που λιποθυμούν και μεταφέρονται στο νοσοκομείο από την ασιτία και το κρύο. Άνθρωποι που η οικογένειά τους από στιγμή σε στιγμή μπορεί να ξεκληριστεί από τον πόλεμο που μαίνεται στην πατρίδα τους και που το τελευταίο που επιθυμούν είναι να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα του ρατσισμού και της μιζέριας.

sirioi100

Ας τους πετάξουμε λοιπόν σε καμία φτωχογειτονιά που οι άνθρωποι ούτως ή άλλως δεν έχουν χρήματα για τα καθιερωμένα χριστουγεννιάτικα ψώνια και ας ησυχάσουμε τις συνειδήσεις μας τρώγοντας λίγη λιγότερη γαλοπούλα στο γιορτινό δείπνο. Εκεί δεν θα βρομίζουν μία Αθήνα που ήδη ζέχνει από μισανθρωπία και αδιαφορία.

Και όταν ακούσουμε στις ειδήσεις για περισσότερους θανάτους και για μετανάστες που ξεβράζονται νεκροί στα νερά του Αιγαίου ας δυναμώσουμε τα γιορτινά τραγούδια κλείνοντας τα αυτιά μας και ας ψωνίσουμε ένα νέο τζιν στην καθαρή, πλέον, Ερμού ως δώρο στον εαυτό μας. Τα Χριστούγεννα άλλωστε είναι γιορτή αγάπης και αλληλεγγύης.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια