Ένας ακόμη θάνατος ήρθε να μας υπενθυμίσει την αξία να ζούμε. Να μην αναπνέουμε δηλαδή για να δουλεύουμε, να λέμε συχνότερα σε αυτούς που αγαπάμε ότι τους αγαπάμε, να σεργιανίζουμε πιο πολύ στα όνειρα μας.

Εδώ και λίγες ώρες ανακαλούμε στίχους και λόγια του Θάνου Ανεστόπουλου. Ποιητή της εποχής μας, που συναντούσαμε στο δρόμο και όχι σε ιστορικές διηγήσεις και επετειακά αφιερώματα. Την αξία της συνύπαρξης μπορεί να την αντιληφθεί κανείς αν φανταστεί ή αν θυμηθεί τον εαυτό του να ζει στην εποχή της Γώγου και να περπατά στη δική της Πατησίων, ή του Άσιμου και να αλωνίζει στα δικά του Εξάρχεια.

Στους διαδικτυακούς δρόμους συναντώ από ανάρτηση σε ανάρτηση πολλές φορές τα ίδια λόγια: «Συχνά στην καθημερινότητά μας μεγεθύνουμε μικρά προβλήματα παραμερίζοντας και ξεχνώντας τι σπουδαίο και μεγάλο δώρο είναι η ζωή που μας δόθηκε».

Από τους πάντες αναβλύζει η ίδια ανάγκη για ζωή.

Ο θάνατος την έφερε ξανά στην επιφάνεια. Διότι φαίνεται πως μόνο μπροστά στον φόβο ότι θα έρθει το τέλος θυμόμαστε ότι πρέπει να γίνει η αρχή.

Ο φόβος όμως μήπως χάσουμε τη ζωή μας, την κάνει ζωούλα, την υποβαθμίζει. Αν ο φόβος καταφέρει και δώσει την εντολή για μια νέα αρχή, την έχει πάντα υπό το ζυγό του.

Μια άλλη ζωή θα ξεκινούσε απρόοπτα. Μια μέρα θα σηκωνόσουν από το κρεβάτι και θα σου έρχονταν στο νου λόγια ασυνήθιστα. Λόγια που διαφέρουν από τις πρώτες σκέψεις που κάνεις κάθε πρωί επί χρόνια.

Λόγια σαν κι αυτά που σε άγγιξαν ένα στενάχωρο φθινοπωρινό πρωί, που σου υπενθύμισαν ότι δεν έχουν αξία οι καθημερινοί ρόλοι, αλλά να ακουμπά η ψυχή εκεί που θέλει. Όχι στις γωνίες του φόβου αλλά σε ό,τι λαχταρά και σε ό,τι αγαπά.

Θα σου ήταν αδύνατο να ακουμπάς σε περαστικά πράγματα, ασήμαντα. Θα αντιμετώπιζες τη χαρά με τον τρόπο που της πρέπει. Αλλά και την απώλεια με τον τρόπο που της πρέπει. Με λύπη και μόνο για εκείνον που χάνεται και όχι για όσα χάνονται κάθε λεπτό που περνάει.

Βάλτε να πιούμε σ’ αυτή τη ζωή.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια