Πιστός στο ομοφοβικό του παραλήρημα ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης σε δεύτερο βαθμό ότι το κείμενό του στρεφόταν εναντίον των ομοφυλοφύλων και όχι μόνο πολιτικών όπως έλεγε η πρωτόδικη απόφαση του μονομελούς Πλημμελειοδικείου.

Με την απολογία του κατηγορουμένου μητροπολίτη Αμβρόσιου και τις αγορεύσεις της Πολιτικής Αγωγής και των συνηγόρων υπεράσπισης συνεχίζεται τη Δευτέρα, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου, η δίκη σε δεύτερο βαθμό του μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, που ξεκίνησε την Τετάρτη.

Ο Αμβρόσιος κατηγορείται για δημόσια υποκίνηση σε ρατσιστική βία ή μίσος και κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος σχετικά με ομοφοβικό κείμενό που είχε δημοσιεύσει τον Δεκέμβριο του 2015 στην ιστοσελίδα του υπό τον τίτλο ««ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΗΚΩΣΑΝ ΚΕΦΑΛΙ! Ας μιλήσουμε έξω από τα δόντια ΦΤΥΣΤΕ ΤΟΥΣ».

«Οι ομοφυλόφιλοι είναι απόβλητοι. Εννοώ όλοι, όχι συγκεκριμένα πρόσωπα, ο Γιάννης, ο Χρήστος…», είπε ο μητροπολίτης στην παρέμβασή του, παραδεχόμενος φυσικά ότι το κείμενό του στρεφόταν εναντίον των ομοφυλόφιλων κι όχι μόνο των πολιτικών, όπως έλεγε η πρωτόδικη απόφαση του μονομελούς Πλημμελειοδικείου.

«Αν ο Μητροπολίτης το είχε πει αυτό από την αρχή, θα είχαμε γλιτώσει τόσες ώρες δίκης», σημείωσε η Πολιτική Αγωγή.

Το δικαστήριο ρώτησε επανειλημμένως τον μητροπολίτη Ηλείας Γερμανό και τον μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλούπολεως Ιερεμία πώς είναι δυνατόν να ισχυρίζονται ότι το επίδικο κείμενο καταδικάζει μόνο την ομοφυλοφιλία και δεν στρέφεται εναντίον των ομοφυλόφιλων.

Είναι αμφίβολο αν δόθηκε κάποια ξεκάθαρη απάντηση από τους δύο μητροπολίτες. Ο πρώτος μάλιστα σημείωσε ότι ο ομοφυλόφιλος είναι μιαρός και ο δεύτερος αναφέρθηκε σε αποσπάσματα της Αγίας Γραφής, που χαρακτηρίζουν τους αμαρτωλούς γαϊδούρια, σκυλιά και γεννήματα εχίδνων.

Μαλιστα ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορουμένου, περιέγραψε την ομοφυλοφιλία ως ανατροπή της ανθρώπινης οντολογίας από την παραφθορά των σωματικών οργάνων που δημιουργεί ασθένειες.

«Φράσεις που προτρέπουν σε βία»

Οι μάρτυρες Πολιτικής Αγωγής σε ερώτηση της έδρας αν το επίδικο κείμενο του μητροπολίτη αφορά μόνο τους πολιτικούς (σ.σ. όπως είχε κρίνει η πρωτόδικη αθωωτική απόφαση) είπαν ότι αφορά κυρίως τους ομοφυλόφιλους ή ότι αναφέρεται σε ομοφυλόφιλους πολιτικούς, τους οποίους άλλωστε αποκαλεί μικρή μειοψηφία μέσα στη Βουλή και άρα δεν συμπίπτουν με αυτούς που ψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών.

Είπαν συγκεκριμένα ότι οι φράσεις που χρησιμοποίησε ο μητροπολίτης -όπως «εκτρώματα»- είναι φράσεις που αποδίδονται συνήθως σε ομοφυλόφιλους και όχι σε πολιτικούς και ότι προτρέπουν σε κοινωνική απομόνωση και βία. Ανέφεραν επίσης ότι τόσο οι ίδιοι όσο και άλλα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας έχουν υποστεί σωματική και λεκτική κακοποίηση παρόμοια με αυτή στην οποία προτρέπει ο μητροπολίτης.

Στη συνέχεια σημείωσαν ότι κανείς στον Τύπο ή στο κοινωνικό τους περιβάλλον δεν έχει ερμηνεύσει ότι το κείμενο στρέφεται εναντίον πολιτικών, αλλά πως όλοι έχουν καταλάβει ότι στρέφεται εναντίον των ομοφυλόφιλων, όπως άλλωστε και άλλα κείμενα του μητροπολίτη που είχαν παρόμοια φρασεολογία αν και δεν είχαν αφορμή το σύμφωνο συμβίωσης.

Ακόμα και στη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ ιεραρχών με αφορμή το κείμενο του μητροπολίτη Αμβρόσιου -το οποίο καταδίκασε και ο πρόσφατα εκλιπών μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος- θεωρήθηκε αυτονόητο ότι το αντικείμενο διαμάχης ήταν η στάση του μητροπολίτη για τους ομοφυλόφιλους και πως πουθενά δεν αναφέρθηκαν σ’ αυτό οι πολιτικοί.

Με πληροφορίες από Εφημερίδα των Συντακτών

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X