Και όχι Ψυρρή. Μην μπερδεύεστε. Το ένα ρ προστέθηκε αυθαίρετα με τον καιρό, καθώς η ονομασία της έγινε θρύλος. Λέγεται ότι πήρε το όνομά της από έναν Ψαριανό. Μπορεί, μπορεί και όχι.

Περπατώ. Δεκάδες φορές την έχω κάνει αυτή τη διαδρομή. Ζέστη. Αγχώνομαι. Τι να πρωτοτραβήξω; Τι να πρωτογράψω; Πού να χωρέσει σε μια σελίδα ολόκληρη η ιστορία μιας συνοικίας και μάλιστα της παλιότερης των Αθηνών;

IMG_6292

Οδός Πρωτογένους, Αριστοφάνη, Μιαούλη, Αισχύλου, Καραϊσκάκη, Αγίων Αναργύρων, όποιος νομίζει ότι η συνοικία Ψυρή είναι μικρή πλανιέται. Εμένα μου φάνηκε τεράστια κι ας εκτείνεται μόνο μεταξύ της Αθηνάς, της Πειραιώς και της Ερμού. Περπατώ ώρες και είμαι σίγουρη ότι έχω χάσει τα βασικότερα, όπως το παλαιό Βρεφοκομείο, αλλά δεν με πειράζει.

IMG_6264

IMG_6137

 

Οι άνθρωποι και η ζωή της περιοχής με συνεπαίρνουν περισσότερο, τα πιο απλά έχουν περισσότερα να σου πουν.

Όπως το μαγαζάκι του κ. Παναγόπουλου, 56 χρόνια εδώ και στέκει ακόμα στην Οδό Καραϊσκάκη,  υποδηματοποιός ο ίδιος φτιάχνει ακόμα παπούτσια και μας αφήνει να μπούμε λίγο μέσα στο βασίλειό του.

IMG_6251

IMG_6250  IMG_6249

Λίγο πιο ‘κει, η οδός Πρωτογένους. Το πρωί γεμίζει με μικρά μαγαζιά με οικιακά είδη και βινταζάδικα με second hand ρούχα και αντικείμενα. Το βράδυ πάλι το σκηνικό αλλάζει. Τρανζίστορ και Barrett δίνουν τον δικό τους μουσικό νυχτερινό ρυθμό σε αυτή τη μικρή οδό.

IMG_6134

IMG_6128

Στο τέλος της οδού συναντώ το παιδί από το ψητοπωλείο Tsiknaboom να ετοιμάζει χαμογελαστός το κοκορέτσι της ημέρας και απέναντι κάποιον να γράφει αφοσιωμένα τη δική του ιστορία, ίσως για αυτή την οδό, ίσως για αυτή τη συνοικία. Του χαμογελώ, τον τραβώ, δεν με παίρνει χαμπάρι.

IMG_6149

IMG_6155

Λίγο πιο δίπλα από την Πρωτογένους, η «Οδός των ποδηλάτων» όπως μου αρέσει να αποκαλώ χαριτωμένα την «Καρδίκα». Χαζεύω τα χρωματιστά ποδήλατα των μαγαζιών πριν χωθώ στην «Αυλή» έτσι για να νομίσω μια στιγμή ότι βρέθηκα στο Αιγαίο.

IMG_6158

Και κατεβαίνω ξανά προς την κεντρική πλατεία, την Ηρώων, πολύβουη όπως πάντα. Όπως και η οδός Αισχύλου… το στέκι των ψητοπωλείων της συνοικίας και των καφέ, εκεί που μπορείς να φας σουβλάκι και γλυκό σε απόσταση λίγων μόλις εκατοστών.

IMG_6238 IMG_6243

IMG_6227

Ξαναχώνομαι στα στενά γύρω από την πλατεία. Οδός Ρήγα Παλαμίδη, τα βράδια εκεί θα ακούσεις φωνές και μουσικές, ποιήματα και θεατρικά, εδώ το κίνημα έχει το θέατρό του, το θέατρο Εμπρός.

IMG_6305 IMG_6310

Και συνεχίζω να αλωνίζω τα στενά. Στου Ψυρή πάντα υπάρχει μια όμορφη γωνιά για να ξεκουραστείς, να δροσιστείς και να τσιμπήσεις και το κατιτίς σου.

Εδώ άμα ψάξεις καλά θα βρεις όλο και κάποιο θησαυρό. Θα παρατηρήσεις πως κάθε γωνιά αυτής της συνοικίας έχει κι άλλο πρόσωπο κι άλλη ιστορία.

IMG_6258

IMG_6253

Εδώ το παλιό συγκρούεται με το μοντέρνο και ταυτόχρονα εναρμονίζονται γλυκά, όπως η κρίση και τα κλειστά μαγαζιά με τις φρέσκες ιδέες και τα μικρά εγχειρήματα ή με τα μαγαζιά που ακόμα αντιστέκονται και στέκουν στο χρόνο. Εδώ θα δεις παλιά αρχοντικά ρημαγμένα και πολυκατοικίες μαζί, μαγαζιά, παρατημένα σπίτια, εγκαταλελειμμένα γκρεμισμένα κτίρια, άσχημη οσμή, ερημιά και νέκρα, αλλά ταυτόχρονα καινούργιες ιδέες, καινούρια εγχειρήματα, θόρυβο, γέλια και ζωή.

IMG_6288

IMG_6133

IMG_6277

Στου Ψυρή θα τα βρεις όλα. Ολάκερη την ιστορία αυτής της πόλης χαραγμένη στα σοκάκια του.

 

Και μην ψάξεις για ήρωες, παλιούς και νέους. Λέγανε ότι από τους ήρωες του ΄21 πήρε η πλατεία το όνομά της. Μα εδώ δεν υπάρχουν πια ήρωες, μονάχα η καθημερινότητα, όμορφη και αβάσταχτη μαζί.

IMG_6281 IMG_6313IMG_6285

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X