Νέα σελίδα για τους δημιουργούς ανοίγει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Πέμπτη από τη Bουλή και περιλαμβάνει τροπολογία, που προβλέπει σύσταση Έκτακτης Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης υπό τον ΟΠΙ (Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας ΥΠΠΟ) σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας οποιουδήποτε ΟΣΔ (Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης) ή ΑΟΔ του άρθρου 50 όπως είναι η ΑΕΠΙ. Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία ισχυριζόμενο πως η κυβέρνηση απαλλοτριώνει περιουσιακά στοιχεία της ΑΕΠΙ παράνομα ενώ αυτό μπορεί να γίνει με δικαστική απόφαση και έκανε ερώτηση για τους εργαζομένους της εταιρείας. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν επίσης λέγοντας πως δεν προηγήθηκε διαβούλευση. Κατά και από το Ποτάμι που επικαλέστηκε εκτός από το θέμα της διαβούλευσης και το θέμα του διχασμού των δημιουργών.

Σύμφωνα με πληροφορίες σύντομα η πρώτη άδεια που πρόκειται να ανακληθεί είναι αυτή της ΑΕΠΙ. Η Νέα Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων θα συσταθεί και θα στελεχωθεί σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομή, με την οικονομική συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού, μέχρι να εξελιχθεί η διαδικασία της είσπραξης των δικαιωμάτων οπότε και θα αυτοχρηματοδοτείται, μέσω της παρακράτησης της προβλεπόμενης προμήθειας για τη διαχείριση. Θα διαχειρίζεται τα δικαιώματα έως δύο χρόνια το ανώτερο, την είσπραξη και την απόδοση των δικαιωμάτων των πνευματικών έργων στους δικαιούχους (συνθέτες, στιχουργούς, κληρονόμους κ.ά.). Μετά θα παραδοθεί στους δικαιούχους και θα μετατραπεί σε Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η τροπολογία αποκαθιστά ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν μετά την ανάκληση της άδειας οποιουδήποτε ΟΣΔ, όπως είναι η απορύθμιση της αγοράς και καθιστά ενεργή την πρόβλεψη του νόμου 4481/2017 για επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε περίπτωση παραβάσεων από τους ΟΣΔ. Με την τροπολογία τροποποιείται το άρθρο 69 του ν. 2121/1993 με την οποία προστέθηκε στον ΟΠΙ, η αρμοδιότητα της έκτακτης συλλογικής διαχείρισης, με σκοπό τη συλλογική διαχείριση και την σύναψη νέων συμβάσεων με δικαιούχους και για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο (2) έτη. Ο Οργανισμός αυτός αναλαμβάνει να εκπροσωπεί τους δημιουργούς τους οποίους εκπροσωπούσε μέχρι πρόσφατα ο ΟΣΔ που η άδεια του ανακαλείται μέσω Ειδικής Υπηρεσίας έκτακτης διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων.

Το σκάνδαλο ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας), με τον διαχειριστικό έλεγχο που διατάχθηκε επί υπουργίας Νίκου Ξυδάκη και έφερε στην επιφάνεια τους υπέρογκους μισθούς της οικογένειας και την κατασπατάληση χρημάτων των δημιουργών, εξελίχθηκε στην πορεία σε γόρδιο δεσμό…

Η συνέχεια του άρθρου εδώ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X