Η «Φόνισσα», το αριστούργημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, είναι κατά πολλούς και το κορυφαίο έργο του έλληνα πεζογράφου. Πρόκειται για έργο της ωριμότητας του, όπου δεσπόζει το ιδιαίτερο ύφος του και η γλώσσα του – κράμα μεταξύ δημοτικής και καθαρεύουσας- αλλά και ένας χαρακτήρας, αυτός της Φραγκογιαννούς.

Σύμβολο γυναίκας, γυναικείας χειραφέτησης, ηρωίδα αρχαίας τραγωδίας… οι αναγνώσεις  της «Φόνισσας» είναι πολλές, το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια από τις εμβληματικότερες μορφές της ελληνικής λογοτεχνίας.

Η Φραγκογιαννού είναι μια γυναίκα που ζει τη φτώχια και τη δυστυχία και φτάνει σε ένα αδιέξοδο που τελικά την οδηγεί. Είναι βγαλμένη από τα βάθη της ψυχής ενός ανθρώπου, με ιδιαίτερες ευαισθησίες που έχει δει τη φτώχια και τη μιζέρια, όπως ο Παπαδιαμάντης.

Ο Στρατής Πασχάλης και ο Στάθης Λιβαθινός διασκευάζουν τη «Φόνισσα» και ο δεύτερος σκηνοθετεί τη Μπέτυ Αρβανίτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο , σε μια παράσταση που απέσπασε τα βραβεία παράστασης, σκηνοθεσίας και α’ γυναικείου ρόλου του Αθηνοράματος.

Για τέσσερις ακόμα παραστάσεις στο θέατρο Οδού Κεφαλληνίας.

 

Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας
Κεφαλληνίας 16, Αθήνα (Κυψέλη) , 210-8838727


Διασκευή – Δραματουργική επεξεργασία:
Στρατής Πασχάλης, Στάθης Λιβαθινός
Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός
Σκηνικά – κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Κίνηση: Μαρία Αλαβάνου
Μουσική: Τηλέμαχος Μούσας
Παίζουν: Μπέττυ Αρβανίτη, Τζίνη Παπαδοπούλου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Λίλη Μελεμέ, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Χάρης Χαραλάμπους

Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη – Παρασκευή: 16€  , Σαββατο & Κυριακή: 19€, Φοιτητικό: 13€

Παραστάσεις: Τετάρτη: 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο: 21:00, Κυριακή: 20:00

Έως 28/4.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X