Της άρεσε να ταξιδεύει. Άλλωστε ταξίδι=ελευθερία. Ελευθερία γιατί δραπετεύεις από το μικρόκοσμό σου, ανακαλύπτεις ότι υπάρχει και ένας μακρόκοσμος εκεί έξω, δεν είσαι μόνος και δεν είσαι το κέντρο των πάντων, υπάρχουν εκατομμύρια άλλοι εκεί έξω. Άλλοι που ζουν διαφορετικά καλύτερα ή χειρότερα, μπορείς επιτέλους να δεις την διαφορετικότητα που δεν βλέπεις γύρω σου καθημερινά. Δεν ζουν όλοι όπως εσύ και δεν σκέφτομαι όλοι όπως η δικιά σου κοινωνία. Μαθαίνεις και η γνώση είναι ελευθερία, όπως και ευκαιρία να δεις κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό, να το αγαπήσεις, να το ενστερνιστείς, να το ζηλέψεις ή να το αρνηθείς.

Τα ταξίδια γίνονται από έναν ελεύθερο άνθρωπο γιατί προυποθέτουν την επιλογή και την ελευθερία της μετακίνησης. Αντίστοιχα, τα ταξίδια σε κάνουν ελεύθερο άνθρωπο γιατί σπάνε κάθε αλυσίδα, κάθε στερεότυπο, πρότυπο, συνήθεια και συμπεριφορά, κάθε κόλλημα του μυαλού και κάθε προσκόλληση στον τόπο με την αρνητική έννοια. Όλοι αγαπάμε τον τόπο μας, αλλά δεν είναι δικός μας, έθνη, φυλές, όλα αυτά σπάνε με τα ταξίδια, είσαι πολίτης του κόσμου, άνθρωπος όπως τόσοι άλλοι και εν τέλει δεν διαφέρεις καθόλου. Τα ταξίδια δημιουργούν την αγάπη για την διαφορετικότητα. Ουσιαστικά σπάνε την φαινομενική διαφορετικότητα που μας πλασάρουν, γιατί εν τέλει δεν είσαι διαφορετικός, γιατί εν τέλει όλοι μοιάζουμε, αγαπάμε με τον ίδιο τρόπο, κλαίμε με τον ίδιο τρόπο και γελάμε με τον ίδιο τρόπο.

Για αυτό της άρεσε να ταξiδεύει. Και της άρεσε εκείνο το ταξίδι γιατί σε εκείνη την χώρα, σε αντίθεση με την δική της, οι άνθρωποι γελούσαν ακόμα, έβγαιναν, ψώνιζαν δεν κοιτούσαν τα λεφτά, δεν περίμεναν τους νέους φόρους ή τα νέα χαράτσια. Δεν πήγαιναν στην δουλειά τους με το κεφάλι κάτω γιατί δεν φοβούνταν μήπως δεν πληρωθούν ή μήπως απολυθούν χωρίς αιτία και χωρίς αποζημίωση. Σε εκείνη την χώρα οι άνθρωποι ζούσαν, αυτή ήταν η μόνη διαφορά.

Κι όμως παρόλη την ελευθερία του ταξιδιού που ίσως ήταν η αρχή για μια μόνιμη μετακίνηση ή μετανάστευση, παρόλο που ο ουρανός ήτανε ο ίδιος, κάτι της φαινότανε διαφορετικό και αλλιώτικο, λίγο πιο άδειο, καθώς μέσα στους κατάμεστους δρόμους έψαχνε το πρόσωπο της Μαρίας, του Κώστα και της Ειρήνης. Και κάποιοι έμοιαζαν τόσο πολύ, αλλά όπως ο ουρανός, έτσι και αυτοί δεν ήταν οι ίδιοι. Γιατί αν κάτι υπάρχει διαφορετικό σε αυτόν τον τόπο από άλλους, αν κάτι μας κρατά από το αιώνιο ταξίδι ή την μόνιμη μετεγκατάσταση, είναι οι δικοί μας άνθρωποι.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια