Οι απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου είναι πολλές και οι ποδοσφαιριστές δεν διστάζουν να καταφύγουν σε πάσης φύσεως λύσεις προκειμένου να ανταποκριθούν. Μία από αυτές είναι και τα συμπληρώματα διατροφής τα οποία είναι δημοφιλή σε πολλά αθλήματα, με το ποδόσφαιρο να μην αποτελεί εξαίρεση.

Παρόλα αυτά, η FIFA κρούει τον κώδωνα του κινδύνου διαπιστώνοντας την κατακόρυφη αύξηση στη χρήση συμπληρωμάτων αμφιβόλου προελεύσεως.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής γιατρός της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Γίρι Ντβόρακ, σχεδόν το 35% των παικτών επιπέδου Παγκοσμίου Κυπέλλου παίρνουν συμπληρώματα διατροφής, με το ποσοστό να αγγίζει το 50% στους παίκτες των Εθνικών Ομάδων under-17 και under-20.

Αυτό που προβληματίζει τη FIFA είναι το γεγονός ότι πριν προχωρήσουν στη λήψη των συμπληρωμάτων πολλοί παίκτες δεν συμβουλεύονται κάποιον γιατρό με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να βρεθούν θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ.

«Από διάφορες έρευνες γνωρίζουμε ότι περίπου το 60% των αθλητών κάτω των 16 ετών στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν συμπληρώματα διατροφής καθημερινά και όλοι πιστεύουν ότι θα βελτιώσουν την απόδοσή τους. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία, τα οποία, μάλιστα, αποδεικνύουν το αντίθετο.

Οι ίδιες επιστημονικές έρευνες δείχνουν επίσης ότι το 70% των νεαρών αυτών αθλητών δεν συμβουλεύεται κάποιον γυμναστή ειδικό σε θέματα διατροφής, απλά παίρνει τα συμπληρώματα πιστεύοντας ότι θα βελτιώσει την απόδοσή του. Ως αθλητικός γιατρός, δεν μπορώ να πω ότι μου προκαλεί έκπληξη, μου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου!».

Όπως εξηγεί ο Ντβόρακ, αρκετά από αυτά τα σκευάσματα μπορεί να περιέχουν συστατικά που απαγορεύονται θεωρούμενα ως αναβολικά: «Έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι πολλά από αυτά τα συμπληρώματα διατροφής είναι μολυσμένα με απαγορευμένα υποκατάστατα, όπως στεροειδή αναβολικά και άλλα υποκατάστατα.

Αυτό είναι φυσικά πολύ επικίνδυνο γιατί αν ένας αθλητής υποβληθεί σε έλεγχο ντόπινγκ και χρησιμοποιεί συστηματικά τέτοιου είδους μολυσμένα συμπληρώματα, μπορεί να βρεθεί θετικός».

Ως παράδειγμα, ο Τσέχος φέρνει αυτό που συνέβη στο περσινό Παγκόσμιο Κύπελλο under-17 στο Μεξικό. Τότε, πάνω από 100 ποδοσφαιριστές βρέθηκαν θετικοί στη χρήση της απαγορευμένης ουσίας κλενβουτερόλη, η οποία είχε εμποτιστεί στο κρέας που δινόταν στους συμμετέχοντες. Εκτός του Μεξικού, ο Ντβόρακ σημειώνει ότι αρκετές αναφορές για μολυσμένο από στεροειδή αναβολικά κρέας προέρχονται και από την Κίνα.

Ο διακεκριμένος καθηγητής εξηγεί ότι η καλά ισορροπημένη διατροφή παρέχει στο ανθρώπινο σώμα όλα τα απαραίτητα εφόδια για την επίτευξη κορυφαίων επιδόσεων.

«Η FIFA προειδοποιεί σοβαρά τους ποδοσφαιριστές να μην παίρνουν συμπληρώματα διατροφής που δεν έχουν περάσει από εθνικό έλεγχο φαρμάκων και τροφίμων», καταλήγει.

 

Aναδημοσίευση από www.othersidefootball.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X