Ο υπουργός Παιδείας χειροκροτεί τους μαθητές που παρελαύνουν, μοιράζοντας «άψυχα» μπράβο σε μια άψυχη εκδήλωση τιμής και μνήμης για το έπος του ’40.

Αυτή ήταν η εικόνα που επαναλήφθηκε τόσες φορές όσα και τα σχολεία που συμμετείχαν στην χτεσινή παρέλαση.

Αν ήμουν μαθητής ίσως και να αισθανόμουν περηφάνια για το «μπράβο» από έναν υπουργό. Μιλάμε όμως για τον Λοβέρδο.

Τα «μπράβο» του ήταν η απόλυτη τραγική ειρωνεία. Τί ήθελε να πει, «μπράβο που αντέχετε ό,τι σας κάνει η κυβέρνησή μου»;

Σε κάθε σχολείο της χώρας υπάρχει τουλάχιστον ένα πρόβλημα. Θα είναι το βάψιμο στους τοίχους που έχει να γίνει χρόνια, θα είναι οι ελλείψεις σε καθηγητές, θα είναι οι αίθουσες που δεν έχουν θέρμανση. Πρόβλημα πάντως θα υπάρχει.

Τις ζωντανές επιπτώσεις της λιτότητας τις ακούς επίσης στις ιστορίες των μαθητών. Άλλος με άνεργους γονείς, άλλος αναγκάζεται να κάνει ολόκληρο ταξίδι για να φτάσει στο σχολείο του, επειδή αυτό που πήγαινε κι ήταν δίπλα στο σπίτι του συγχωνεύτηκε.

Δεν φταίει για όλα ο Λοβέρδος. Αλλά δεν κάνει και τίποτα διαφορετικό από τους προηγούμενους. Συνεχίζει στον ίδιο δρόμο και τα προβλήματα μεγαλώνουν, αφού δεν λύνονται.

Όσο για την αστυνομοκρατία ο υπουργός πέταξε το μπαλάκι στους διαδηλωτές. Αν δεν υπήρχαν αυτοί, δεν θα υπήρχαν και οι 15 κλούβες μπροστά από την πλατεία Συντάγματος, οι χιλιάδες αστυνομικοί, τα κιγκλιδώματα και βέβαια το ελικόπτερο.

Ζήτησε ανακωχή τις μέρες των εορτών. «Σε λίγο θα διαλύσουμε και τον επιτάφιο», είπε, υπενθυμίζοντας ότι είναι δικαίωμα του καθενός να διαδηλώνει όποια άλλη μέρα θέλει. Από την άλλη αν συμβολίζουν κάτι οι αγώνες του ’40 και του ’21 είναι ακριβώς αυτό. Η αντίσταση για την αξιοπρέπεια.

Αξιοπρέπεια που χάνεται όταν υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν παπούτσια να πάνε σχολείο, όπως συμβαίνει στη Φυλή, όταν τα σχολεία κοντεύουν να πλακώσουν όσους είναι μέσα γιατί δεν συντηρούνται.

Τα «μπράβο» του Λοβέρδου ήταν μέρος μιας τυπικής διαδικασίας που διέγραψε από την ατζέντα του.

Από σήμερα όμως οι μαθητές θα έχουν πάλι τα ίδια προβλήματα να αντιμετωπίσουν. Και τα «μπράβο» του Λοβέρδου δεν αρκούν ούτε για ζήτω.  Όσο θα περνά ο καιρός μάλλον θα ακούγονται όλο και πιο ειρωνικά…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια