Δημοψήφισμα αναφορικά με την καύση σκουπιδιών στο Βόλο διεξάγει αύριο, Κυριακή 26 Μαΐου η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου, καλώντας τους πολίτες να ταχθούν υπέρ ή κατά. Η Επιτροπή καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν στη διαδικασία του δημοψηφίσματος, ενημερώνοντάς τους για τη πρωτοβουλία τους. Η Επιτροπή είχε διοργανώσει συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους στην απόφαση Σταθάκη να τροποποιήσει απόφαση του 2014, με την οποία δόθηκε στο εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ – Lafarge η έγκριση καύσης εναλλακτικών καυσίμων.

Το δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της καύσης σκουπιδιών θα διεξαχθεί σε 10 από τα μεγαλύτερα εκλογικά κέντρα της πόλης του Βόλου. Την Τετάρτη έγινε συνάντηση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προκειμένου να αποφασιστούν όλα τα οργανωτικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το δημοψήφισμα. Με απώτερο σκοπό να ενημερώσει τους πολίτες για την πρωτοβουλία του δημοψηφίσματος, η Επιτροπή προχώρησε στην παραγωγή ενός ηχητικού μηνύματος, καλώντας παράλληλα τους πολίτες να συμμετέχουν.

Τα 10 εκλογικά κέντρα του Βόλου είναι τα εξής:
1ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΠΡΟΥ-Γ.ΔΗΜΟΥ
1ο ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΜΑΙΑΝΔΡΟΥ 36
13ο ΔΣ ΟΞΥΓΟΝΟ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ-ΠΑΓΑΣΩΝ
3ο ΔΣ ΒΟΛΟΥ ΟΓΛ-ΓΑΛΛΙΑΣ
2ο ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΑΥΡΟΣ
5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗ-ΠΟΛΥΜΕΡΗ
9ο ΔΣ ΠΑΛΙΑ
23ο ΔΣ ΒΟΛΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗ
8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΟΡΜΙΝΙΟΥ-ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ
ΕΠΑΛ ΑΓΡΙΑΣ

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη, υπήρξε τροποποίηση της απόφασης του 2014, από τον τότε υπουργό και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Μανιάτη, σχετικά με τους Περιβαλλοντικούς Όρους για το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ – Lafarge, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στην εταιρεία να προχωρά στην καρκινογόνο, όπως χαρακτηρίζεται, καύση σκουπιδιών (RDF) μέχρι 200.000 τόνους το χρόνο, από 7.500 περίπου που έκαιγε μέχρι τώρα.

Σημειώνεται πως το εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ – Lafarge απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από την πόλη του Βόλου και, σύμφωνα με τοπικούς φορείς όπως η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, έχουν αυξηθεί τα κρούσματα καρκίνου στον Βόλο αλλά και τα προβλήματα στην ατμόσφαιρα της πόλης (π.χ. μυρωδιά καμένου πλαστικού, αιθαλομίχλη).

Όπως έχει αναφερθεί σε εκτενές ρεπορτάζ του TPP, τέτοια γεγονότα προσθέτουν ακόμα περισσότερη ανησυχία και προβληματισμό σχετικά με τη νέα τροποποίηση των όρων αδειοδότησης της εταιρείας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, φορείς υποστήριξαν ότι στο 34% ανέρχεται το ποσοστό καρκίνου στην περιοχή της Μαγνησίας, όταν το πανελλαδικό είναι μόλις 17%, ενώ στοιχεία δείχνουν ότι τα κρούσματα είναι αυξημένα σε γειτονιές με μεγάλη οικολογική επιβάρυνση, όπως στην πόλη του Βόλου και τη Νέα Ιωνία.

Μια τέτοια τροποποίηση είχε προκαλέσει στις αρχές Μαΐου του 2018 την διοργάνωση συλλαλητηρίου από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου, με τον Μάρκο Βαξεβανόπουλο, μέλος της Επιτροπής, να δηλώνει ότι «όμοιο συλλαλητήριο δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο Βόλο. Σήμερα οι πολίτες που ενδιαφέρονται για την υγεία τους είναι εδώ, κανείς δεν λείπει. Είμαστε αντίθετοι στην καύση σκουπιδιών, θα είμαστε εδώ βρέξει-χιονίσει μέχρι να ανακληθεί η άδεια που έχει δώσει το Υπουργείο. Όλα αυτά τα υλικά είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία, με διοξίνες και φουράνια. Η μόνη επιτροπή που αποκάλυψε την αλήθεια είναι η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου. Απαιτούμε απαγόρευση της καύσης σκουπιδιών σε όλη τη χώρα. Δεν θέλουμε τα σκουπίδια μας να πηγαίνουν πακεταρισμένα στη βιομηχανία. Η Περιφέρεια έχει τα εργαλεία να ανακαλέσει την άδεια να καίει σκουπίδια. Κύριε Αγοραστέ, ανακαλέστε τώρα την άδεια της ΑΓΕΤ».

*Αλιευμένο από το ΤhePressProject

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια