Ο Φιντέλ Κάστρο μπορεί να έφυγε από τη ζωή, τα λόγια και τα έργα του όμως έχουν μείνει στην ιστορία και μερικά από αυτά αξίζει να τα μνημονεύσουμε.

Μερικά από τα λόγια του:

«Άρχισα την επανάσταση με 82 άτομα. Θα το ξανάκανα, ακόμη και με 10 ή 15 και με ακλόνητη πίστη. Δεν έχει σημασία πόσο μικρός είσαι, αν έχεις πίστη και σχέδιο δράσης».
Στην επανάσταση του 1959

«Δεν σκέφτομαι να κόψω το μούσι μου, επειδή το έχω συνηθίσει και επειδή σημαίνει πολλά πράγματα για τη χώρα μου. Όταν θα εκπληρώσω την υπόσχεσή μου για μια καλή διακυβέρνηση, θα κόψω το μούσι». Σε συνέντευξη στον Edward Murrow στο CBS το 1959, 30 ημέρες μετά την επανάσταση.

«Μία επανάσταση δεν είναι ένα κρεβάτι από ροδοπέταλα. Μία επανάσταση είναι ένα αγώνας μεταξύ του μέλλοντος και του παρελθόντος». Ο Κάστρο το 1959.

«Έφτασα στο συμπέρασμα πολύ καιρό πριν ότι η τελευταία μεγάλη θυσία που πρέπει να κάνω για τη δημόσια υγεία είναι να σταματήσω το κάπνισμα. Και αλήθεια δεν μου έχει λείψει τόσο πολύ». Ο Κάστρο τον Δεκέμβριο του 1985 ανακοινώνοντας ότι έχει σταματήσει να καπνίζει πούρα.

«Ποτέ δεν είδα κάποια αντίφαση ανάμεσα στις ιδέες που πιστεύω και στις ιδέες αυτού του συμβόλου, αυτής της εξαιρετικής φυσιογνωμίας, του Ιησού Χριστού». Ο Κάστρο το 1985.

«Πρέπει να μείνουμε στα γεγονότα και, με απλά λόγια, το σοσιαλιστικό στρατόπεδο έχει καταρρεύσει». Ο Κάστρο το 1991.

«Συνειδητοποίησα ότι η αληθινή μου μοίρα θα ήταν ο πόλεμος που επρόκειτο να έχω με τις Ηνωμένες Πολιτείες». Τα λόγια του Κάστρο που ανοίγουν το δεύτερο ντοκιμαντέρ για τον κουβανό ηγέτη το «Looking for Fidel», του Oliver Stone.

«Εδώ ένα συμπέρασμα στο οποίο έφτασα μετά από πολλά χρόνια: ανάμεσα σε όλα τα λάθη που έχουμε διαπράξει, το πιο μεγάλο απ ‘όλα ήταν ότι πιστέψαμε ότι κάποιος ήξερε στ’ αλήθεια πώς να οικοδομήσει τον σοσιαλισμό. Όποτε το είπαν. Αυτό είναι το μοντέλο, νομίζαμε ότι γνώριζαν. Λες και ήταν φυσικός». Ο Κάστρο το 2005

«Έχουν προσπαθήσει να με σκοτώσουν τόσες πολλές φορές, αλλά η μια απογοήτευση ακολουθεί την άλλη. Τη μέρα που πραγματικά θα πεθάνω δεν θα το πιστεύει κανένας». Ο Φιντέλ το Νοέμβριο του 2005, σχολιάζοντας δημοσιεύματα για την πορεία της υγείας του.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που έφτασα τα 80. Δεν το περίμενα ποτέ, τουλάχιστον όχι έχοντας έναν τέτοιον γείτονα, τη μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο, που προσπαθεί να με σκοτώσει κάθε μέρα». 21 Ιουλίου 2006, σε σύνοδο ηγετών της Λατινικής Αμερικής στην Αργεντινή.

«Ίσως αυτή να είναι μια από τις τελευταίες φορές που σας μιλώ σε τούτη την αίθουσα. Οι ιδέες του κομμουνισμού θα παραμείνουν ως απόδειξη σε αυτό τον πλανήτη, ότι αν τις δουλέψει κανείς με πάθος και αξιοπρέπεια, μπορούν να παραγάγουν τα υλικά και πολιτιστικά αγαθά που χρειάζονται οι άνθρωποι». Ο Κάστρο στην τελευταία του ομιλία που έκλεισε το  Έβδομο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας στις 19 Απριλίου του 2016.

Με πληροφορίες από Guardian

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]