Βρίσκεσαι στην ουρά του σουπερμάρκετ και περιμένεις να πληρώσεις. Μπροστά σου βρίσκεται κάποιος άλλος πελάτης ο οποίος επιτίθεται λεκτικά με εξαιρετικά άσχημο τρόπο στον υπάλληλο με σύνδρομο down που βάζει τα πράγματα στις σακούλες. Περιμένει από σένα να κάνεις το ίδιο. Πώς αντιδράς;

Αυτό το κοινωνικό πείραμα επιχειρήθηκε σε σουπερμάρκετ του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη, με επαγγελματίες ηθοποιούς στους “πρωταγωνιστικούς” ρόλους, θέλοντας να καταδείξει πως όπως σε άλλες περιπτώσεις, έτσι και σε αυτή την περίπτωση κοινωνικού ρατσισμού, η σιωπή είναι συνενοχή.

Οι αντιδράσεις των υποψήφιων “θυμάτων” ποικίλουν. Κάποιες σε κάνουν να αισθάνεσαι ντροπή που είναι συνάνθρωποί σου, κάποιες οργή για την παθητική τους στάση απέναντι σε φαινόμενα κοινωνικού ρατσισμού και άλλες σε γεμίζουν περηφάνια, καθώς αποδεικνύουν ότι πάντα υπάρχουν άνθρωποι που θα βάλουν τα πράγματα στη θέση τους σε ό,τι αφορά περιπτώσεις αδικίας.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X