Κάτι που σίγουρα δεν συμφέρει όλους εμάς, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ενδεχομένως και μακροπρόθεσμα.

Θα εξαρτηθεί βέβαια και από τον συντελεστή βαρύτητας, της αποτυχίας που θα εμπεριέχει κάθε ενέργεια διάσωσης της Ελλάδας από τον σταθερό όσο και ένα εκκρεμές, Αντώνη Σαμαρά, συνεπικουρούμενο από τα λοιπά στελέχη της κεντροδεξιάς συσπείρωσης…

Όμως αν όντως, το «Βήμα» έστω και… κατά λάθος έπεσε σωστά, ως προς την κατάταξη των κομμάτων στις επαναληπτικές εκλογές, τότε βρισκόμαστε προ των πυλών της οριστικής πτώσης του πολιτικού καθεστώτος όπως το γνωρίζαμε. Χρειάζεται μία χαριστική βολή και αυτή θα έρθει με ένα νέο γύρο αποδείξεων του ότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ προεκλογικών υποσχέσεων και μετεκλογικών πράξεων.

Ποιος ειλικρινά πιστεύει πως ο μονίμως υπό πίεση στην λήψη των αποφάσεων, Σαμαράς δεν θα τα γυρίσει για ακόμα μία φορά και δεν θα παραταθεί η βασανιστική λαίλαπα του Μνημονίου; Μάλλον ουδείς από αυτούς, οι οποίοι σέβονται μία λέξη γνωστή ως μνήμη…

Από την άλλη μεριά, κάποια εκ των λεγόμενων των εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας, φανερώνουν από τώρα, πως η Ελλάδα δεν θα σταματήσει να ξεπουλά. Και όταν δεν θα έχει πια σχεδόν κανέναν περιουσιακό στοιχείο, θα έχει υπογράψει αυτόματα και την καταδίκη της. Σύμφωνοι, η μετανάστευση είναι μία λύση, αλλά ποιος θέλει να εγκαταλείψει το σπίτι του;

Θεωρώ ωστόσο, ότι δεν θα μπορέσει, όσο και αν το ποθεί, να οδηγήσει σε αυτό το σημείο, μία ήδη δυσχερή κατάσταση. Θα προλάβει όμως να εξαγριώσει, να απογοητεύσει εκ νέου τον κόσμο, ενδεχομένως να προκαλέσει σοβαρές κοινωνικές αναταραχές και να οδηγηθούμε σε άλλη μία εκλογική αναμέτρηση.

Σε αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει δικαιωθεί κατά το ήμισυ, καθώς πράγματι η εφαρμογή του Μνημονίου θα οδηγούσε μία νέα υποβάθμιση του υπάρχοντος βιοτικού επίπεδου και θα είχε ως αποτέλεσμα την ακόμα πιο δύσκολη θέση της Ελλάδας πάνω στο τραπέζι της εκάστοτε διαπραγμάτευσης. Θα ξεκινήσει όμως με ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Την απόλυτη ισοπέδωση των πολιτικών του αντιπάλων (το ΠΑΣΟΚ είναι ήδη εκτός μάχης) και τη συνολική λαϊκή αποδοχή.

Θα έχει ακόμα πίστωση χρόνου, καθώς χειρότερα δεν μπορεί και να θέλει να τα κάνει, δεν θα υπάρχει πλέον η εστίαση στο ασόβαρο δίλημμα ευρώ ή δραχμή, ενώ πιστεύω ακράδαντα, πως το να κουβαλά λίγους μήνες παραπάνω στην πλάτη του το βάρος ενός μεγάλης εμβέλειας κόμματος θα αποδειχτεί ιδιαιτέρως χρήσιμο.

Φυσικά αν στις 18 Ιουνίου βρεθεί στην πρώτη θέση, δεν θα αρνηθεί τα καθήκοντα της κυβέρνησης, ούτε θα πρέπει να αισθάνεται άτυχος. Όμως, θα πρέπει να σηκώσει το βάρος του μεγαλύτερου ραντεβού της Αριστεράς στη σύγχρονη ιστορία της. Να αποδείξει πως μπορεί να παραμείνει σταθερός στα όσα διατυμπάνιζε και να πνίξει όποια αμφιβολία υπάρχει με πράξεις. Οι πιέσεις που θα δεχτεί είναι κάτι παραπάνω από μεγάλες.

Αλλά μάλλον από αυτό συνήθισε. Το ζητούμενο είναι να πιστέψει στο όνειρο, που ο ίδιος καλλιέργησε και ίσως να μας γλιτώσει από ένα ακόμα τεστ αντοχής. Διαφορετικά το τι θα επακολουθήσει, μάλλον δεν μπορεί να προβλεφθεί ούτε κατά προσέγγιση…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

About The Author

Γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Αγαπά τους τοίχους τους, τους αγώνες και τους ανθρώπους τους. Του αρέσει να φωτογραφίζει και να γράφει για όσα δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει. Κυκλοφορεί από τα εννιά του με μια εφημερίδα στο χέρι και συνεχίζει να γράφει σε μπλοκάκι στα ρεπορτάζ. Ακούει ό,τι μακριά πολύ μακριά μας ταξιδεύει και διαβάζει ό,τι του γυαλίσει στις βιτρίνες της Καλλιδρομίου, της Ζωοδόχου Πηγής και της Θεμιστοκλέους. Αγαπά τα νησιά και κάποτε θέλει να ζήσει σε ένα από αυτά. Μέχρι τότε, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για μια διαφορετική δημοσιογραφία, με πολλά αυτοδιαχειριζόμενα 3point και γραφιάδες χωρίς περιορισμούς.

Related Posts