Η Κούρδισα δημοσιογράφος και ζωγράφος Ζεχρά Ντογάν αφέθηκε χθες ελεύθερη μετά από σχεδόν τρία χρόνια σε τουρκική φυλακή.

Η Ντογάν μπήκε στο στόχαστρο των τουρκικών αρχών το 2017 όταν σε μια ακουαρέλα της απεικόνισε μια κουρδική περιοχή μετά την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων. Ο τουρκικός στρατός είχε πυρπολήσει την περιοχή και την είχε καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό. Στην ακουαρέλα απεικονίζονται καπνοί ενώ διακρίνονται τουρκικές σημαίες. Παρότι η ακουαρέλα βασίστηκε σε μια φωτογραφία οι αρχές κατηγόρησαν την καλλιτέχνιδα ότι συνδέεται με το ΡΚΚ το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

«Τιμωρήθηκα με δύο χρόνια και 10 μήνες (φυλακή) μόνο και μόνο επειδή ζωγράφισα τουρκικές σημαίες σε κατεστραμμένα κτίρια. Ωστόσο, αυτή (η τουρκική κυβέρνηση) το προκάλεσε αυτό. Εγώ μόνο το ζωγράφισα», είχε γράψει η Ντογάν στο Twitter. Η ανάρτηση αυτή έχει πλέον διαγραφεί.

Η υπόθεση της Ντογάν τράβηξε γρήγορα τα φώτα της δημοσιότητας ενώ η καλλιτέχνις υποστηρίχθηκε από ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από κοινότητες δημοσιογράφων και καλλιτεχνών.

Toν Μάρτιο του 2018 o Banksy αφιέρωσε στην Ντογκάν μια τεράστια τοιχογραφία στη Νέα Υόρκη. Η τοιχογραφία είχε τίτλο «Ελευθερία στην Ζεχρά Ντογάν». Η Ντογάν ευχαρίστησε τον Banksy στέλνοντάς του ένα, όπως το αποκάλεσε, «απαγορευμένο γράμμα» από τη φυλακή. Η Ντογάν ανέφερε πως ο Banksy επέστησε την προσοχή στον αγώνα της με την τοιχογραφία του και περιέγραψε τις λεπτομέρειες από τις φριχτές συνθήκες διαβίωσης στη φυλακή.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X