Το δέντρο βιώνει την εναλλαγή των τεσσάρων εποχών χωρίς να συνειδητοποιεί την ύπαρξη του χρόνου και το γεγονός πως οι εποχές διαδέχονται η μια την άλλη. Για το δέντρο όλες οι καταστάσεις υφίστανται με τον ίδιο τρόπο. Ένα μέρος του καλοκαιριού είναι χειμώνας, ένας μέρος της άνοιξης είναι φθινόπωρο. Ένα μέρος της ζέστης είναι το κρύο, ένα μέρος της γέννησης είναι ο θάνατος. Η φωτιά είναι ένας μέρος του νερού και η γη ένα μέρος του αέρα.
[…]
Όταν ένα δέντρο πεθαίνει, το όνειρό του χωρίς πολλά πολλά περνάει σε ένα άλλο δέντρο. Γι’ αυτόν τον λόγο τα δέντρα δεν πεθαίνουν ποτέ. Στην άγνοια της ύπαρξής τους φωλιάζει η απελευθέρωση από τον χρόνο και τον θάνατο.

Από το βιβλίο Το Αρχέγονο και άλλοι καιροί, μτφρ.: Αλεξάνδρα Δ. Ιωαννίδου, εκδόσεις Καστανιώτη

Η Olga Tokarczuk βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018

Το απόσπασμα δημοσίευσε η σελίδα του Βιβλιοπωλείου Μικρό Καράβι

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X