Το κρατίδιο του Βερολίνου αγόρασε 670 διαμερίσματα στο ιστορικό Karl-Marx-Allee από ιδιώτη ιδιοκτήτη, με σκοπό την επανακρατικοποίηση κτιρίων, ύστερα και από τις διαδηλώσεις ενάντια στην αύξηση των ενοικίων στην πόλη του Βερολίνου.

Ένα έργο κύρους της δεκαετίας του 1950 για την σοσιαλιστική Ανατολική Γερμανία, η μεγάλη λεωφόρος που εκτείνεται από το κέντρο της πόλης προς το Friedrichshain στα ανατολικά υπήρξε η πρώτη γραμμή μιας μακράς μάχης ενάντια στο λεγόμενο gentrification και την αύξηση των τιμών των ακινήτων. Ο αγώνας ξέσπασε τον περασμένο Νοέμβριο όταν η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Predac ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εκκενώσει 700 διαμερίσματα για τη μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων του Βερολίνου, τη Deutsche Wohnen.

Φοβούμενοι αυξήσεις ενοικίου, οι ενοικιαστές διοργάνωσαν πορείες διαμαρτυρίας και κρεμούσαν πανό από τα διαμερίσματά τους, πιέζοντας τελικά τη γερουσιαστή της πόλης να εμποδίσει την πώληση.

Μετά από μήνες νομικών διαμαρτυριών, η γερουσία επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι τρία μπλοκ πολυκατοικιών που περιλαμβάνουν περισσότερα από 670 διαμερίσματα θα αγοραστούν από τον κρατικό πάροχο κατοικιών Gewobag.

Ενώ η τιμή πώλησης δεν επιβεβαιώθηκε από τις δύο πλευρές, η μετάβαση στην επανεθνικοποίηση των κτιρίων στο Karl-Marx-Allee με κόστος  που εκτιμάται ότι κυμαίνονεται από 90 έως 100 εκατ. ευρώ.

Ο δήμαρχος του Βερολίνου δήλωσε ότι αυτή η κίνηση ήταν ενδεικτική μιας ευρύτερης στρατηγικής για την επανάκτηση κατοικιών που πωλούνται σε ιδιώτες επενδυτές τη δεκαετία του 1990, μετά από ραγδαίες αυξήσεις του κόστους της ανοικίασης στην πόλη τα τελευταία χρόνια.

“Οι Βερολινέζοι θα πρέπει να μπορούν να συνεχίσουν να ζουν στην πόλη”, δήλωσε ο Michael Müller. “Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπήρξε και εξακολουθεί να είναι η πρόθεσή μας να αγοράζουμε διαμερίσματα οπουδήποτε μπορούμε, έτσι ώστε το Βερολίνο να μπορέσει να ανακτήσει τον έλεγχο της αγοράς ακινήτων του”.

Μετάφραση-απόδοση: Μελίνα Βελιμέζη

Πηγή: Guardian

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X