Η 16χρονη Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι η πιο παθιασμένη ακτιβίστρια για το κλίμα και μία από τις νεότερες στον κόσμο. Είναι η εμπνεύστρια της «σχολικής απεργίας για το κλίμα», μιας ιδέας που την έκανε γνωστή σε όλο τον πλανήτη. Φέτος το όνομά της βρέθηκε ανάμεσα στις υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης 2019, ενώ πριν από λίγες μέρες έκανε τον διάπλου του Ατλαντικού με ιστιοφόρο για να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη και να στείλει παγκοσμίως το μήνυμα της σημασίας της μηδενικής εκπομπής ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Οι πολέμιοί της δεν διστάζουν να χτυπήσουν στο «αδύναμο» σημείο της, στο σύνδρομο Άσπεργκερ το οποίο η ίδια δεν έχει κρύψει ποτέ ότι έχει. Η Τούνμπεργκ, ωστόσο, το θεωρεί «υπερδύναμη», όπως έγραψε πριν από λίγες μέρες στο Facebook, σε μια ανάρτηση που έγινε viral:

«Όταν οι εχθροί σου στοχεύουν στην εμφάνιση και τις ιδιαιτερότητές σου, σημαίνει ότι δεν τους έχει μείνει κανένα άλλο όπλο. Και τότε ξέρεις ότι κερδίζεις! Έχω σύνδρομο Άσπεργκερ και αυτό σημαίνει ότι κάποιες φορές είμαι κάπως διαφορετική από τη νόρμα. Και, κάτω από τις σωστές συνθήκες, η διαφορετικότητα είναι υπερδύναμη.

Δεν μιλάω ανοιχτά για τη διάγνωσή μου για να “κρυφτώ” πίσω από αυτή, αλλά επειδή ξέρω πολλούς αδαείς που τη βλέπουν ακόμα σαν “ασθένεια” ή σαν κάτι αρνητικό. Και πιστέψτε με, η διάγνωσή μου με έχει περιορίσει στο παρελθόν.

Προτού αρχίσω τη σχολική απεργία για το κλίμα δεν είχα ενέργεια, δεν είχα φίλους και δεν μιλούσα σε κανέναν. Απλά καθόμουν μόνη στο σπίτι, υποφέροντας από μια διατροφική διαταραχή.

Όλα αυτά είναι πλέον παρελθόν, καθώς βρήκα έναν σκοπό, σε έναν κόσμο που κάποιες φορές φαίνεται σε πάρα πολλούς ανθρώπους να μην έχει νόημα».

When haters go after your looks and differences, it means they have nowhere left to go. And then you know you’re…

Gepostet von Greta Thunberg am Samstag, 31. August 2019

*Από το womantoc.gr.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια