Του Δημήτρη Τσίρκα

Το πιο εξοργιστικό στην υπόθεση του Τάσου Θεοφίλου δεν είναι η εισήγηση για την καταδίκη του από την εισαγγελέα, χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο σε βάρος του. Δυστυχώς σε τέτοια μας έχει συνηθίσει η δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια. Αναρχικοί να καταδικάζονται με συνοπτικές διαδικασίες, με ανύπαρκτα στοιχεία ή με εμφανώς κατασκευασμένες καρμπόν μαρτυρίες αστυνομικών που πέφτουν σε σειρά αντιφάσεων στο δικαστήριο. Η “ενοχή” τους έχει προαποφασιστεί λόγω της ιδεολογίας τους και έχει επικυρωθεί από τα ΜΜΕ, πριν καν ξεκινήσει η δίκη τους.

Αυτό που εξοργίζει στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο απόλυτος κυνισμός της εισαγγελέα. Η σπουδή της να προτείνει την καταδίκη του Θεοφίλου ακόμα και για κατηγορίες στις οποίες αθωώθηκε πρωτόδικα, εν μέσω προτροπών της να δυναμώσουν τον κλιματισμό στην αίθουσα γιατί “υποφέρει”. Καμία επίπτωση δεν έχει πάνω της η σκέψη ότι αν το δικαστήριο ακολουθήσει την εισήγηση της ένας νέος άνθρωπος θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του σε ένα κελί, με μοναδικό “στοιχείο” την “πεποίθηση” της ίδιας για την ενοχή του. Καμία συστολή δεν της προκαλεί ο καταστροφικό αντίκτυπος που μπορεί να έχει η πρόταση της πάνω στη ζωή ενός ανθρώπου. Καμία αμφιβολία δεν την βασανίζει.

Από που προκύπτει αυτή η προκλητική αδιαφορία, ο σαρκαστικός κυνισμός; Προφανώς η εισαγγελέας και οι συνάδελφοί της μισούν την ιδεολογία του Θεοφίλου και θέλουν να τη δουν να εκλείπει. Είναι μάλλον απίθανο όμως να τη θεωρούν τόσο επικίνδυνη ώστε να καταφεύγουν με τέτοια ευκολία σε ποινές που θυσιάζουν και την παραμικρή επίφαση ουδετερότητας και αμεροληψίας πίσω από τις όποιες αρθρώνεται όλο το ιδεολογικό εποικοδόμημα του δικαίου. Δεν υπάρχει άλλωστε και κανένα μαζικό αναρχικό κίνημα που να απειλεί στα σοβαρά το πολίτευμα και τα προνόμια της ιδιοκτησίας.

Αντίθετα, η στάση της παραπέμπει σε εκείνη του απόλυτου κυρίαρχου που εφαρμόζει την εξουσία του αδιαφιλονίκητα και χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη να τη δικαιολογήσει σε κάποιον καθολικό και ουδέτερο νόμο ή να φοβάται τις αντιδράσεις. Για την εξουσία αυτή ο Θεοφίλου δεν είναι καν υποκείμενο δικαίου αλλά μία “γυμνή ζωή. Ζωή ανάξια να βιωθεί, ικανή μόνο να καταστραφεί. Και η καταστροφή της είναι μία τυπική υπόθεση ρουτίνας. Η εισαγγελέας και οι δικαστές θα τον στείλουν ισόβια με την ίδια ευκολία και αδιαφορία που θα έβγαζαν τα σκουπίδια έξω.

Διάβασε ακόμη:

Κάποτε θα τελειώσουν όλα αυτά, του Τάσου Θεοφίλου