Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας διεξάγει εκστρατεία με σκοπό την αναθεώρηση του άρθρου 336 του ελληνικού ποινικού κώδικα. Το συγκεκριμένο άρθρο ορίζει σήμερα ως βιασμό, τη συνουσία που προκύπτει μετά από εξαναγκασμό με τη χρήση σωματικής βίας ή την απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά περιοριστικό ορισμό, που δυστυχώςσυμβάλλει στην επικράτηση της ατιμωρησίας και της κουλτούρας κατηγορίας των θυμάτων του βιασμού. Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να εναρμονιστεί με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο βιασμός οφείλει να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης.

Διάβασε ακόμα:

Για το σκοπό αυτό, η ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας ένωσε τις δυνάμεις της με τη σκηνοθέτρια Μαρίνα Δανέζη για τη δημιουργία τεσσάρων βίντεο με σκοπό την προώθηση της εκστρατείας, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, την κινητοποίηση της κοινωνίας, και την ενεργοποίηση του ελληνικού νομοθετικού σώματος. Τα βίντεο αυτά αφηγούνται τέσσερις ιστορίες βιασμού, υπό περιστάσεις στις οποίες κάθε γυναίκα έχει βρεθεί, και στις οποίες η ασφάλεια της μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο.

Μέσα από τα βίντεο, γίνεται σαφές ότι μια γυναίκα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του βιασμού σε κάθε πτυχή της ζωής της. Οι σεξουαλικές επιθέσεις μπορούν ενδεχομένως να εκτυλιχθούν στο εργασιακό περιβάλλον, σε μια βόλτα στο πάρκο, σε μια οικογενειακή συνάντηση, σε έναν χώρο διασκέδασης. Οι θύτες δεν είναι απαραίτητα άγνωστοι στο θύμα, συχνά πρόκειται για τον εργοδότη ή τον συνάδελφο, ένα συγγενικό πρόσωπο, έναν φίλο ή μια γνωριμία σε μια βραδινή έξοδο.

Δείτε τα βίντεο της εκστρατείας:

Υπογράψτε την έκκληση εδώ
Ενημερωθείτε για την εκστρατεία εδώ

 

Αλιευμένο από το left.gr.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια