Θέατρο Κυδωνία – Αίθριος χώρος

Η Εταιρεία θεάτρου ΜΝΗΜΗ παρουσιάζει από την Τετάρτη 28 Ιουνίου το εμβληματικό θεατρικό έργο της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας “Το τάβλι” του Δημήτρη Κεχαΐδη, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη. Συγχρόνως εγκαινιάζει τη λειτουργία ενός νέου χώρου πολιτισμού στον αίθριο χώρο του Θεάτρου Κυδωνία επί της οδού Υψηλαντών 12, όπου η εταιρεία στεγάζει από το 2001 τις δραστηριότητές της. Ο χώρος, διαμορφωμένος κατάλληλα σε καλοκαιρινό θέατρο δυναμικότητος 80 ατόμων, θα προσφέρει από φέτος στο θεατρόφιλο κοινό των Χανίων μία επί πλέον δυνατότητα παρακολούθησης θεατρικών αλλά και λογοτεχνικών εκδηλώσεων, με πρώτη την παρουσίαση των δύο τελευταίων βιβλίων του Θεσσαλονικιού συγγραφέα και τραγουδοποιού Θωμά Κοροβίνη, την Τετάρτη 12 Ιουλίου και ώρα 8.30 μμ, “Σκίρτημα ερωτικόν. Ο Κ.Π. Καβάφης εις την Πόλιν” (2017) και “Ο κατάδεσμος” (2016), που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άγρα. Θα μιλήσουν οι ποιητές Λεωνίδας Κακάρογλου και Κυριάκος Συφιλτζόγλου και η φιλόλογος και πεζογράφος Λίλα Τρουλινού. Αποσπάσματα από τα βιβλία θα διαβάσουν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μιχάλης Βιρβιδάκης και ο ίδιος ο συγγραφέας.

ΤΟ ΤΑΒΛΙ
Το έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη “Το τάβλι” δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς από το 1972 που γράφτηκε μέχρι και σήμερα είναι ίσως το πλέον αγαπημένο και πολυπαιγμένο θεατρικό κείμενο της νεοελληνικής δραματουργίας. Ανελέητη σάτιρα ηθών, αντιλήψεων και νοοτροπιών απεικονίζει με τον πιο εύστοχο τρόπο το υποτιθέμενο “δαιμόνιο” του νεοέλληνα που ενώ ποθεί τα αδύνατα δεν διαθέτει κάν τη βάση για τα στοιχειώδη! Το έργο θα μπορούσε να πει κανείς πως επιχειρεί ένα είδος ενδοσκόπησης της ταυτότητας του νεοέλληνα και χωρίς να το επιδιώκει, παρουσιάζει εντούτοις μια άριστη ανάλυση των αντιλήψεων που, 45 χρόνια μετά τη συγγραφή του, οδήγησαν την Ελλάδα στην σημερινή οικονομική κρίση!

Ο κριτικός Θόδωρος Κρητικός σημείωνε για το έργο στην εφημερίδα Ακρόπολις του 1972: “Η ουσιαστικότερη ως τώρα συμβολή για την δημιουργία οργανικής τέχνης στον τόπο μας. Η τερατολογική ευφορία του κειμένου, η συνειρμική λογική του, η βέβηλη σάτιρα και το πνεύμα της σύγχρονης ασυμβίβαστης αμφισβήτησης που αυτή εκφράζει, η αχαλίνωτη ζωική ενέργεια του διαλόγου και η καραγκιοζίστικη πολλές φορές χυδαιότητά του, κάνουν το μονόπρακτο [αυτό] του Δημήτρη Κεχαΐδη έργο πρωτοποριακό για το θέατρό μας – με την ουσιαστικότερη σημασία της λέξεως ‘πρωτοποριακός’.” Και ο Κώστας Γεωργουσόπουλος στο “Βήμα” της ίδιας χρονιάς: “Είναι θέατρο νέτα σκέτα. Απεικόνιση ανθρώπινων συμβάντων. Τα πρόσωπα συγκροτούν την ταυτότητα της ελληνικής χαρακτηρολογίας. Τραγικά και κωμικά, πανούργα και αφελή, χυδαία και πάναγνα, υπολογιστικά κι αλαφροΐσκιωτα, θεούμενα και θεομπαίχτες, συμβιβασμένα και όμως ελεύθερα, ονειροπόλα, διονυσιακά και απολλώνεια. Σπάνια σχολιάστηκε ευστοχότερα από Έλληνα συγγραφέα αυτό το παιχνίδι (τάβλι). Κανένας, όσο ο Κεχαΐδης, δεν είδε πως η νεοελληνική αυτή απασχόληση μπορεί να περιέχει όλη τη φιλοσοφία της νεοελληνικής ζωής. Αυτός ο επιτραπέζιος παιγνιώδης διάλογος, αυτός ο ανταγωνισμός που ξεκινάει από το έναυσμα μια ‘τυχαίας’ ζαριάς για να εξελιχθεί σε μία μάχη προσωπικής δεξιοτεχνίας, απεικονίζει εν πυκνώ όλον τον αυτοσχεδιασμό της νεοελληνικής πραγματικότητας.”

Το έργο θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία και αισθητική της παράστασης Μιχάλη Βιρβιδάκη, συνθέσεις ήχων και επιλογή τραγουδιών Δημήτρη Ιατρόπουλου και βοηθό σκηνοθέτη τον Εμμανουήλ Στεφανουδάκη. Πολύτιμη υπήρξε επίσης η συμβολή της εικαστικού Ελένης Φουντουλάκη στη διαμόρφωση του σκηνικού της παράστασης. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Αιμίλιος Καλογερής (Κόλιας) και Φώτης Κοτρώτσος (Φώντας).

Θα παρουσιαστεί για 14 παραστάσεις από την Τετάρτη 28 Ιουνίου έως και την Κυριακή 16 Ιουλίου, κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9.30 το βράδυ με γενική είσοδο 10 ευρώ, ΕΚΤΟΣ από την Τετάρτη 12 Ιουλίου που θα γίνει η παρουσίαση των δύο βιβλίων του Θωμά Κοροβίνη, που αναφέραμε νωρίτερα, με ελεύθερη είσοδο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Τετάρτη 28 Ιουνίου, ώρα έναρξης 9.30 μμ.
Πέμπτη 29 Ιουνίου, ώρα έναρξης 9.30 μμ.
Παρασκευή 30 Ιουνίου, ώρα έναρξης 9.30 μμ.
Σάββατο 1 Ιουλίου, ώρα έναρξης 9.30 μμ.
Κυριακή 2 Ιουλίου, ώρα έναρξης 9.30 μμ.

Τετάρτη 5 Ιουλίου, ώρα έναρξης 9.30 μμ.
Πέμπτη 6 Ιουλίου, ώρα έναρξης 9.30 μμ.
Παρασκευή 7 Ιουλίου, ώρα έναρξης 9.30 μμ.
Σάββατο 8 Ιουλίου, ώρα έναρξης 9.30 μμ.
Κυριακή 9 Ιουλίου, ώρα έναρξης 9.30 μμ.

Τετάρτη 12 Ιουλίου, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΘΩΜΑ ΚΟΡΟΒΙΝΗ, 8.30 μμ
Πέμπτη 13 Ιουλίου, ώρα έναρξης 9.30 μμ.
Παρασκευή 14 Ιουλίου, ώρα έναρξης 9.30 μμ.
Σάββατο 15 Ιουλίου, ώρα έναρξης 9.30 μμ.
Κυριακή 16 Ιουλίου, ώρα έναρξης 9.30 μμ.

Περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνία, στο τηλέφωνο 28210 92395 και 6973005570 και στο διαδίκτυο.

15 ΧΡΟΝΙΑ ΘΕΑΤΡΟ ΚΥΔΩΝΙΑ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια