Μας ζητάνε τώρα να πουλήσουμε τον τόπο αυτό. Μας ζητάνε να πουλήσουμε τις παραλίες, τα μνημεία, το νερό και τη γη μας. Σε αντάλλαγμα μας δίνουν δάνεια που δεν μας βγάζουν από την κρίση. Μας κρατάνε μόνιμα σε μια κρίση προκειμένου να μας αρμέγουν και να μην έχουμε επιλογή. Δεν είναι Ευρώπη αυτή η Ευρώπη. Δεν είναι η δικιά μου Ευρώπη. Δεν είναι η Ευρώπη των λαών.

Θέλουν να έχουμε τις ίδιες πολιτικές ανεξαρτήτως ποιον εκλέγουμε. Θέλουν να μην έχουμε ελπίδα για αλλαγή. Φοβούνται την ελπίδα. Η ελπίδα αυτή είναι το όπλο μας και για αυτό την φοβούνται. Με ελπίδα θα απαντήσουμε. Με την βεβαιότητά μας ότι τα πράγματα θα αλλάξουν και αυτοί – οι θλιβερές, γκρίζες σκιές των ευρωπαϊκών διαδρόμων και των παρασκηνίων – θα μείνουν θεατές μιας αλλαγής που θα τους ξεπεράσει.

Θέλουν να φοβόμαστε. Άρα δεν πρέπει να φοβόμαστε. Μας είπαν ότι αυτή η ματωμένη συμφωνία είναι η εκδίκησή τους για το όχι μας. Πρέπει να μας φοβήθηκαν για να θέλησαν να μας εκδικηθούν.

Θα μας διώξουν από το Ευρώ λένε. Η άμεση απάντησή μας πρέπει να είναι ένα σαφές σχέδιο δράσης στην περίπτωση που γίνει η απειλή αυτή πραγματικότητα.

Θέλουν να στρουθοκαμηλίζουμε. Μας βάζουν να συμφωνήσουμε να παραδώσουμε γη και ύδωρ για να μείνουμε στο Ευρώ. Όμως, είναι σαφές ότι ακόμη και αν όντως μας δώσουν αυτό το νέο δάνειο, η λιτότητα θα μας γονατίσει και άλλο. Αργά ή γρήγορα θα μας πετάξουν απο το Ευρώ όταν δεν θα έχει μείνει στην κοινωνία μας η ζωτικότητα να επανακάμψει. Για να μη φύγουμε από το Ευρώ θα κουρέψουν καταθέσεις για να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες. Μετά θα τις ξανακουρέψουν όταν μας διώξουν από το Ευρώ. Δεν εθελοτυφλούμε.

Βρισκόμαστε σε μια εύθραυστη γειτονιά του πλανήτη με μια πολύ δυνατή και ασταθή χώρα στα ανατολικά σύνορά μας. Οφείλουμε στην ειρήνη να αποφεύγουμε να βρισκόμαστε σε απομόνωση. Απαντάμε με άμεση προετοιμασία σε διπλωματικό επίπεδο για την αποτροπή γεωπολιτικής αξιοποίησης της εντεινόμενης κρίσης μας.

Αναγνωρίζω τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν κατά την διαπραγμάτευση. Όμως, τον τόπο αυτό δεν μπορώ να τον πουλήσω. Δεν μπορώ να υποθηκεύσω τα παιδιά μου, να δώσω ό,τι έχω και δεν έχω για να ξεπληρώσω μια δόση από ένα τεράστιο δάνειο που δεν ξεπληρώνεται.

Δεν θα υπέγραφα αυτή τη συμφωνία για λογαριασμό κανενός.

Δεν θα την υπέγραφα, όχι μόνο για τα τραγικά που φέρνει.

Δεν θα την υπέγραφα γιατί δεν πρόκειται να φέρει τις λύσεις που υπόσχεται.

Δεν θα την υπέγραφα γιατί αυτή ήταν η εντολή του δημοψηφίσματος.

Δεν θα την υπέγραφα γιατί δεν πρόκειται να επιβραβεύσω, με την υπογραφή μου, τον εκβιαστή, τον τοκογλύφο, τον μαυραγορίτη, τον νταβατζή της δημοκρατίας, της Ευρώπης και της ελευθερίας.

Θα οργανωνόμουνα και θα σχεδίαζα τα επόμενα βήματα που θα μου εδίναν εναλλακτικές. Αλλά δεν θα υπέγραφα αυτή την συμφωνία.

Τα πράγματα θα αλλάξουν. Ο φόβος ανήκει στους εκβιαστές. Η ελπίδα θα νικήσει.

*Αναδημοσίευση από κείμενό του στα social media.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X