Η Ιταλία αγνοεί τις εκκλήσεις δύο μη κυβερνητικών οργανώσεων να επιτρέψει στο Ocean Viking με τους 356 επιβαίνοντες να ελλιμενιστεί, αποκαλύπτοντας για μία ακόμη φορά την αποτυχία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μετανάστευσης.

Το νορβηγικής σημαίας πλοίο περιμένει ήδη 13 ημέρες λιμάνι για να αποβιβάσει τους διασωθέντες μετανάστες, έχει ήδη λάβει αρνητική απάντηση από τη Μάλτα, ενώ δεν έχει λάβει απάντηση στα δύο αιτήματά που έστειλε στις ιταλικές αρχές για να ελλιμενιστεί στις 9 και τις 12 Αυγούστου.

Το πλοίο μεταφέρει κυρίως Αφρικανούς από το Σουδάν, τους οποίους διέσωσε από τη Μεσόγειο σε τέσσερις διαφορετικές επιχειρήσεις. Ανάμεσά τους πάνω από 100 ανήλικοι από τους οποίους 90 ασυνόδευτοι, επεσήμαναν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF). Τρία παιδιά είναι κάτω των 5 ετών.

Το Ocean Viking το οποίο έχουν ναυλώσει οι MSF μαζί με την γαλλική ΜΚΟ Μεσόγειος SOS φαίνεται ότι θα προκαλέσει νέα αντιπαράθεση στην Ιταλία, όπου μόλις πριν από δύο μέρες αποβιβάστηκαν οι περίπου 100 μετανάστες που μετέφερε ένα άλλο πλοίο, το Open Arms, αφού παρέμειναν στη θάλασσα επί τρεις εβδομάδες.

«Είναι ντροπή» είπε ο Τζέι Μπέργκερ συντονιστής των ΓΧΣ μιλώντας μέσω δορυφορικού τηλεφώνου από το Ocean Viking, το οποίο βρίσκεται στα διεθνή ύδατα μεταξύ της Μάλτας και του ιταλικού νησιού Λινόζα.

«Το να αφήνουν τους μετανάστες στα πλοία που τους έχουν διασώσει επί εβδομάδες μέχρι η κρίση να γίνει έκτακτη ανάγκη έχει γίνει ο κανόνας», πρόσθεσε. «Δεν προσπαθούμε να εισέλθουμε με τη βία στα ιταλικά ή τα μαλτέζικα χωρικά ύδατα. Αναμένουμε λύση, αλλά παίρνει πολύ χρόνο», κατήγγειλε ο Μπέργκερ.

Δραματική η κατάσταση

Στο Ocean Viking οι προμήθειες έχουν αρχίσει να τελειώνουν και το πλήρωμα έχει θέσει περιορισμούς στα ντους που μπορούν να κάνουν οι μετανάστες προκειμένου να εξοικονομηθεί νερό, δήλωσε ο διευθυντής επιχειρήσεων της Μεσόγειος SOS, Φρεντερίκ Πενάρ.

«Ένα πλοίο διασώσεων είναι σαν ασθενοφόρο. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μεταφέρονται (με αυτό), όχι να ζουν εκεί», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι δεν είναι βέβαιο ότι οι μετανάστες που μεταφέρει το Ocean Viking θα μπορέσουν να αντέξουν αναμονή αντίστοιχη με αυτή του Open Arms, δηλαδή μία ακόμη εβδομάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις χώρες μέλη της ΕΕ να επιδείξουν περισσότερη «αλληλεγγύη» και να δεχθούν να πάρουν τους μετανάστες που βρίσκονται στο Ocean Viking.

Κανένα λιμάνι εκτός από την Τρίπολη δεν έχει δεχθεί το πλοίο, επεσήμαναν οι ΜΚΟ. Ωστόσο θεωρούν το λιμάνι αυτό της Λιβύης μη ασφαλές και φοβούνται ότι οι μετανάστες θα βρεθούν σε κέντρα κράτησης όπου οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι κανόνας, αν επιστρέψουν στην εμπόλεμη χώρα.

Ο Λούκα Πιγκότσι, ένας γιατρός που βρίσκεται στο Ocean Viking, εξήγησε ότι η κατάσταση της υγείας των μεταναστών στο πλοίο είναι καλή. Όμως εξέφρασε ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην ψυχολογική τους κατάσταση οι βιαιότητες που υπέστησαν όταν προσπαθούσαν να διαφύγουν από τη χώρα τους.

Κανένα διασωστικό στη Μεσόγειο

Από τότε που το Ocean Viking παραμένει εγκλωβισμένο μεταξύ της Μάλτας και της Ιταλίας, η περιοχή της Μεσογείου όπου γίνονται τα περισσότερα ναυάγια με μετανάστες παραμένει αφύλακτη.

Στην περιοχή εξακολουθεί να δρα μόνο το λιμενικό της Λιβύης, ο φόβος των μεταναστών, καθώς στέλνει συστηματικά τους διασωθέντες σε κέντρα κράτησης στη χώρα.

Χθες ο Σαμ Τέρνερ, επικεφαλής της αποστολής των MSF στη Λιβύη, επέκρινε την παρατεταμένη απουσία ανθρωπιστικών πλοίων στη Μεσόγειο: «Όχι μόνο αυτοί οι άνθρωποι εξακολουθούν να υποφέρουν από ένα παρατεταμένο ταξίδι στη θάλασσα, αλλά άλλοι θα εξακολουθήσουν να πεθαίνουν επειδή μας εμποδίζουν να συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις διάσωσης», κατήγγειλε αναφερόμενος στην αναμονή του Ocean Viking.

O Τέρνερ σημείωσε, επικαλούμενος τις εκτιμήσεις του λιμενικού της Λιβύης, ότι «περίπου τα μισά πλοιάρια που αναχωρούν, χάνονται στη θάλασσα, κάτι που σημαίνει πως εκατοντάδες άνθρωποι χάνονται χωρίς να αφήνουν ίχνη».

Πηγή: efsyn.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια