Τα ξημερώματα της Πέμπτης συνελήφθη η Πόλα Ρούπα για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα. Την ίδια ώρα όμως κρατείται και το εξάχρονο παιδί της, καθώς η εισαγγελία ανηλίκων αρνείται να δώσει το παιδί στους συγγενείς πρώτου βαθμού, όπως η αδελφή και η μητέρα της Ρούπα, υποστηρίζοντας ότι είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.

Μια πρωτοφανής στάση της ελληνικής δικαιοσύνης που μόνο εκδικητική μπορεί να ερμηνευθεί την ώρα που η συλληφθείσα Πόλα Ρούπα ανακρίνεται. Οι γονείς του παιδιού, Πόλα Ρούπα και Νίκο Μαζιώτη ξεκίνησαν από χθες απεργία πείνας και δίψας προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα της συλληφθείσας μητέρας να δοθεί η επιμέλεια του παιδιού της στη μητέρα της και την αδερφή της, ενώ το παιδί κρατείται φρουρούμενο στο νοσοκομείο Παίδων, χωρίς να επιτρέπεται μάλιστα οποιαδήποτε επίσκεψη από συγγενή.

Αυτό που υποστηρίζουν οι εισαγγελικές αρχές είναι ότι η σχετική διαδικασία είναι χρονοβόρα και απαιτείται προηγουμένως κοινωνική έρευνα για την καταλληλότητα του οικογενειακού περιβάλλοντος που θα αναλάβει το ανήλικο παιδί, δηλαδή αν οι συγγενείς πληρούν τις προϋποθέσεις για να αναλάβουν το παιδί.

Κάτι βέβαια που δεν είχε συμβεί σε παρόμοιες περιπτώσεις όπως αυτή της Αγγελικής Σωτηροπούλου όταν κατηγορήθηκε το 2002 για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη. Τότε το παιδί της Σωτηροπούλου παραδόθηκε αυθημερόν στη γιαγιά του χωρίς καθυστέρηση, ενώ η διαδικασία που συνήθως ακολουθείται σε περιπτώσεις που παιδιά δεν μπορούν να είναι με τους γονείς τους για οποιοδήποτε λόγο- ακόμη και σε περίπτωση θανάτου- είναι να δοθούν σε συγγενείς, εάν αυτοί υπάρχουν εννοείται.

Και το ερώτημα παραμένει. Γιατί αυτή τη φορά το παιδί δεν δίνεται στη γιαγιά του ή στη θεία του, αλλά παραμένει σε ένα ξένο, φρουρούμενο από την αστυνομία και αποκομμένο από οποιονδήποτε συγγενή περιβάλλον;

Η δήλωση της Πόλας Ρούπα για την κράτηση του παιδιού της,  έτσι όπως τη μετέφερε η αδελφή της συλληφθείσας, που την διάβασε έξω από την ΓΑΔΑ το απόγευμα της Πέμπτης:

«Ήμουν και θα είμαι μέχρι να πεθάνω αμετανόητη εχθρός του συστήματος. Το παιδί το βάζουν τώρα μέσα σε αυτό τον πόλεμο και το εκδικούνται προκειμένου να εκδικηθούν περισσότερο εμένα. Έχουν απαγάγει το παιδί μου και δεν ξέρω που βρίσκεται από τα ξημερώματα που μας έχουν συλλάβει. Βρισκόμαστε σε πόλεμο.

Είναι γεγονός. Όμως το να πολεμούν το παιδί μου με το να αρνούνται να μου το φέρουν, να το δω και με το να αρνούνται να το δώσουν άμεσα σε συγγενείς πρώτου βαθμού και με το να απειλούν ότι θα πάει σε ίδρυμα είναι η πιο ποταπή πράξη σε αυτό τον πόλεμο. Αυτοί που βρίσκονται στον κρατικό μηχανισμό είναι σκουλήκια γιατί πολεμάνε ένα παιδί 6 χρονών.

Και θέλω να πω ότι ξεκινάω τώρα απεργία πείνας και δίψας προκειμένου να δοθεί το παιδί τώρα στη μάνα μου και στην αδελφή μου. Όσον αφορά εμένα θα παραμείνω εχθρός τους μέχρι να πεθάνω και δεν με λυγίσουν ποτέ.

Ζήτω η επανάσταση».

Μετά την άρνηση της εισαγγελέως να δώσει την επιμέλεια του παιδιού τους στην μητέρα της Πόλας Ρούπα, ο Νίκος Μαζιώτης ανακοίνωσε ότι ξεκινά κι αυτός απεργία πείνας.

Η δήλωση του Νίκου Μαζιώτη όπως αναρτήθηκε στο athens.indymedia.org:

Μετά την σύλληψη της Πόλας Ρούπα, η εισαγγελέας ανηλίκων Νικουλού αρνήθηκε να δώσει την επιμέλεια του 6χρονου γιου μας στους συγγενείς της Πόλας, μην επιτρέποντας καν να το δουν, μη γνωστοποιώντας στο συνήγορο μας το που βρίσκεται.

Το κράτος ουσιαστικά απήγαγε τον γιο μας, μας εκδικείται για τις επιλογές αγώνα που κάναμε, του ένοπλου αγώνα. Τα αχρεία όργανα του κράτους, τα τσιράκια των δανειστών, του νόμιμου και συνταγματικού μνημονίου τα βάζουν με ένα 6χρονο παιδί για να μας εκδικηθούν, γιατί επιλέξαμε τον ένοπλο αγώνα, γιατί δεν κάτσαμε να παραδοθούμε στην φυλακή, γιατί περάσαμε στην παρανομία και γιατί κάναμε την επίθεση στο παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο γραφείο του μόνιμου αντιπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι πρακτικές της εισαγγελέως Νικολού είναι παρόμοιες με αυτές παλαιότερων εποχών, όπως ήταν οι παιδουπόλεις της Φρειδερίκης για τα παιδιά των ανταρτών του εμφυλίου. Ο γιος μας είναι το παιδί δυο επαναστατών και είναι υπερήφανος για τους γονείς του. Δεν μας λυγίζει κανένας εκβιασμός. Τις επιλογές μας τις υπερασπιζόμαστε με την ίδια μας την ζωή.
Από σήμερα ξεκινάω μαζί με την συντρόφισσα μου απεργία πείνας και δίψας με αίτημα να δοθεί ο γιος μας στους συγγενείς.

Η ένοπλη επανάσταση των από κάτω είναι η μόνη λύση.

Νίκος Μαζιώτης
5-1-2017

Για την απαράδεκτη κράτηση του ανηλίκου πήρε θέση και το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανώλης Γλέζος:

«Ακόμα και στα χρόνια του εμφυλίου και αργότερα, στο μετεμφυλιακό αυταρχικό κράτος που με ευκολία έστηνε στρατοδικεία και καταδίκαζε σε θάνατο τους αντιπάλους του, υπήρχε σεβασμός στη μητρότητα και στα ανήλικα παιδιά των αγωνιστών που σερνόντουσαν στις φυλακές και τα εκτελεστικά αποσπάσματα.

Ποια λογική και ποια ηθική οδήγησαν, στο σημερινό εξευτελισμό του σύγχρονου Ελληνικού κράτους;

Ζηλέψαμε τον Ερντογάν; Πήραμε τη θέση του Κρέοντα;
Από την σημερινή αχαρακτήριστη συμπεριφορά των κρατικών λειτουργών εκείνων που φέρονται με αυτό τον τρόπο και αυτές τις αποφάσεις σε ένα εξάχρονο παιδί, το παιδί της Πόλας Ρούπα, ευθέως πλήττεται η αξιοπιστία και η ηθική υπόσταση των μηχανισμών εκείνων που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τη νομιμότητα το κράτος, την κοινωνία, όλους μας. Οι πρακτικές αυτές δεν συνάδουν με τις παραδόσεις μας, την Συνταγματική νομιμότητα, την Ηθική, την Ανθρώπινη Κοινωνία όλη.

Να παραδοθεί άμεσα το εξάχρονο παιδί στη γιαγιά του και τη θεία του. Ήδη η πολύωρη κράτησή του αποτελεί ντροπή για όλους μας».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]