Αθήνα-Θεσσαλονίκη
14-6-2017

Η σκέψη είναι φθορά. Μα το μυαλό δεν σταματά να σκέφτεται. Σκόρπιες σκέψεις πάνε κι έρχονται, από δω και από κει. Τελευταία με απασχολεί πολύ η ύπαρξη. Σκέφτομαι άρα υπάρχω (Cogito ergo sum) είχε πει ο Ντεκάρτ. Υπάρχω όσο ζω την ζωή στα άκρα, θα προσθέσω εγώ.

Ας ξεκινήσουμε από κάτι βασικό. Η ζωή είναι πολύπλοκη και αρκετά μπερδεμένη. Θα μπορούσα να την παρομοιάσω με ένα καλά μπερδεμένο κουβάρι ή διαφορετικά με το υφαντό που ύφαινε στον αργαλειό η Πηνελόπη στην Ιθάκη καθώς περίμενε υπομονετικά τον Οδυσσέα να επιστρέψει.

Ένα υφαντό λοιπόν θα μπορούσε να είναι η ζωή του καθενός, που μοιάζει ατελείωτο, επειδή το ξηλώνουμε και το φτιάχνουμε ξανά από την αρχή, γιατί στην πραγματικότητα ενώ θέλουμε να ζήσουμε, δεν θέλουμε να τελειώσει η ζωή. Μα όσο ζεις αναπόφευκτα η ζωή προχωράει και εσύ μεγαλώνεις ηλικιακά.

Αναφερόμενη στην Οδύσσεια, άρχισα να συλλογίζομαι το νόστιμον ἦμαρ. Η γλυκιά επιστροφή που πάει χεράκι-χεράκι με την αναζήτηση του παρελθόντος και τη νοσταλγία. Οι άνθρωποι καθώς μεγαλώνουν αναζητούν όλο και περισσότερο όσα έζησαν στο παρελθόν. Νοσταλγούν όσα έζησαν τότε. Ίσως αυτό να συμβαίνει γιατί το μέλλον φαντάζει αβέβαιο και όντως είναι. Ίσως πάλι γιατί καθώς μεγαλώνει κανείς ηλικιακά και γερνάει, αναζητάει τις αναμνήσεις του παρελθόντος για να νιώσει ξανά το όμορφο μα μακρινό πια συναίσθημα της νιότης.

Παλαιότερα βιαζόμουν να μεγαλώσω, βιαζόμουν να ερωτευτώ, βιαζόμουν να τελειώσω το σχολείο. Δεν ήξερα τότε γιατί μου έλεγαν να μην βιάζομαι, δεν ήξερα τι σήμαινε να κάνεις υπομονή.

Μεγαλώνοντας αναρωτιέμαι, γιατί τόση βιασύνη; Καλύτερα να ζεις έντονα μια στιγμή παρά να ανυπομονείς για τις επόμενες στιγμές που θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Και αν το καλοσκεφτείς, στο τέλος αυτό που μένει είναι ότι όλοι είμαστε στιγμές. Είμαστε στιγμές ή δεν είμαστε τίποτα.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια