Tο κάλεσμα στα ελληνικά. Αναδημοσίευση από rednotebook.gr.

Εδώ και πολλά χρόνια, οι άνθρωποι του αυτόνομου Κοινωνικού Κέντρου ESC, που στεγάζεται στη γειτονιά της παλιάς Εργατικής Αυτονομίας, τη Via Volsci της Ρώμης, δείχνουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους σε όσους αγωνίζονται. Την αλληλεγγύη αυτή έχει δεχτεί με τον πιο θερμό τρόπο το ελληνικό κίνημα: Με την ιστοσελίδα Atene Calling, που επιμελούνται για χρόνια τα παιδιά του ΕSC, και που προσφέρει συστηματική και υψηλού επιπέδου πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα. Με τη συμμετοχή τους στο AlterSummit της Αθήνας, το καλοκαίρι του 2013. Με την παρουσία τους στη ΒΙΟΜΕ και τις επισκέψεις τους σε όλες τις προεκλογικές περιόδους των τελευταίων χρόνων. Φυσικά το ESC δεν είναι μόνο αυτά. Είναι η συμμετοχή στα κινήματα Blockuppy, είναι τα μαθήματα στους μετανάστες και η δουλειά στο προσφυγικό, οι εκδόσεις, οι εκδηλώσεις και οι διαλέξεις. Τώρα που το ιταλικό κράτος απειλεί να διώξει το ESC από το χώρο του, είναι σειρά μας να ανταποδώσουμε την αλληλεγγύη, στέλνοντας υπογραφές αλληλεγγύης εδώ: escnonsitocca@escatelier.net.

Η ανακοίνωση που ακολουθεί είναι των παιδιών:

Ανακαλύψαμε με έκπληξη πως μία διάταξη της διοίκησης του Δήμου της Ρώμης προβλέπει την έξωση του αυτο-διαχειριζόμενου εργαστηρίου Esc. Ανακαλύψαμε επίσης πως δεκάδες ακόμα κοινωνικά κέντρα και πολιτιστικές ενώσεις έρχονται αντιμέτωπες με το ίδιο μέτρο.

Όλα αυτά συνιστούν ένα πολύ σοβαρό λάθος, που χτυπάει την καρδιά των αρετών που ακόμα επιβιώνουν στην πόλη της Ρώμης, που πάντα υπεράσπιζε την απαράμιλλη ανάπτυξη της αυτο-διαχείρισης, της αμοιβαιότητας και της ανεξάρτητης πολιτιστικής παραγωγής.

Το Esc είναι ενεργό στη Ρώμη για πάνω από 11 χρόνια και αποτελεί μια σημαντική εμπειρία ριζοσπαστικής δημοκρατίας και νέου προτύπου πρόνοιας, αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης.

Στο Esc οι μετανάστες λαμβάνουν δωρεάν νομική υποστήριξη και μαθήματα Ιταλικών, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι άτυπα και ευέλικτα εργαζόμενοι οργανώνουν νέα εργαλεία συνδικαλισμού και αυτο-άμυνας (Συμβούλια Ελεύθερων Επαγγελματιών και Ευέλικτα Εργαζομένων). Το Esc αποτελεί ένα χώρο όπου όσοι δεν έχουν δικαιώματα εδώ τα αποκτούν. Το Ελεύθερο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο καλλιεργεί την κριτική σκέψη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο οργανώνοντας σεμινάρια, δημοσιεύσεις, παρουσιάσεις βιβλίων. Κάθε χρόνο οργανώνουμε το φεστιβάλ ανεξάρτητων εκδοτικών οίκων L/ivre, που επισκέπτονται χιλιάδες ανθρώπων. Το Esc είναι μια αναντικατάστατη εξασφάλιση ενάντια στις συνεχείς περικοπές στη δημόσια εκπαίδευση και στον πολιτισμό, μια εξασφάλιση ενάντια στη νεο-φιλελεύθερη στροφή της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Ακριβώς όπως το Esc, πολλοί αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και ενώσεις οργανώνουν σε επίπεδο βάσης κοινωνικές υπηρεσίες που οι πολιτικές της λιτότητας έχουν καταστρέψει από την αρχή της μεγάλης παγκόσμιας κρίσης.

Ένας στόχος του επιτρόπου διαχείρισης του Κεφαλαίου, τόσο υπερβάλοντα που επικυρώνει την ιδιωτικοποίηση παιδικών σταθμών, μειώνει τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, κλείνει κυνοστάσια, με συνέπεια την κρίση απασχόλησης σε μικρής και μεγάλης κλίμακας υποδομές του (τρίτου) τομέα των υπηρεσιών.

Ζητάμε, με αποφασιστικότητα, τον Επίτροπο Tronca να πάρει πίσω τη διάταξη και να καλέσει την άμεση παύση της έξωσης. Οφείλουμε, αντί αυτού, να συναντηθούμε με τα πολυπληθή εγχειρήματα αυτο-διαχείρισης, με τον κοινωνικό πλούτο και το ήθος μιας πόλης όπου ο κατακερματισμός και η μοναξιά αυξάνονται και κυριαρχούν!

Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το Esc, από την πρώτη στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο καλλιεργούμε μια ριζοσπατική αναθεώρηση των πρακτικών διακυβέρνησης του δημόσιου πλούτου. Το να κάνεις τη δημοκρατία των κοινών κυρίαρχη, σημαίνει να αναγνωρίσεις τις πολλές εμπειρίες που, de facto, καλλιεργούν δίκτυα αλληλεγγύης, μία νέα αμοιβαιότητα και ελεύθερη πολιτική παραγωγή.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια