Την ομόφωνη αθώωση των δύο κατηγορουμένων για τον δολοφονικό εμπρησμό της τράπεζας Marfin στη Σταδίου, κατά το συλλαλητήριο για το πρώτο Μνημόνιο το 2010 αλλά την επίθεση στο βιβλιοπωλείο Ιανός, αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

 Έξι χρόνια μετά το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα, η ελληνική Δικαιοσύνη κατέληξε με μία απόφαση που ενστερνίστηκαν και τα επτά μέλη του δικαστηρίου (δικαστές και ένορκοι) ότι οι δράστες του αποτρόπαιου εγκλήματος με θύματα τρεις υπαλλήλους, εκ των οποίων η μία έγκυος, ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί.

Σε αυτό άλλωστε κατέτεινε και η εισαγγελέας της έδρας η οποία επίσης πρότεινε την απαλλαγή τόσο του Θ. Σίψα για την επίθεση στη Marfin όσο και του Π. Αντρέεβ για τον εμπρησμό του Ιανού.

Κατά τις απολογίες τους, και οι δύο άντρες αρνήθηκαν κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με την κατηγορία. Μάλιστα, ο Θ. Σίψας, συναισθηματικά φορτισμένος, απευθύνθηκε στο δικαστήριο λέγοντας: “Δηλώνω αθώος. Έχω καταδικάσει την επίθεση στην τράπεζα Marfin από το 2011. Ως άνθρωπος που αγωνίζεται για τη αντιεξουσια και την ελευθερία δε θα μου επέτρεπα να κάνω αυτό για αυτό που κατηγορούμαι”.

Υποστήριξε ότι ο ίδιος βρέθηκε στην πορεία εκείνη τη μέρα αλλά βρισκόταν σε άλλο σημείο από την τράπεζα. Όπως περιέγραψε, “ξεκίνησα από το Πεδίο του Άρεως όπου άφησα και την μοτοσυκλέτα μου. Προχώρησα προς την οδό Πατησίων για να πάω στο Σύνταγμα. Σοκαριστικά με τον όγκο του κόσμου που υπήρχε εκείνη ημέρα (…). Όταν αντιλήφθηκα καπνούς στην οδό Σταδίου, σταμάτησα να δω τι συμβαίνει στην τράπεζα Marfin. Κάποια στιγμή ανέβηκα στο πεζοδρόμιο.  Άκουσα να φωνάζουν και να ζητάνε βοήθεια και να βγαίνουν πυκνοί καπνοί από το κτίριο. Έβλεπα κόσμο με μπουκάλια νερού να προσπαθεί να σβήσει φωτιά και αργότερα άκουσα να πέφτουν δακρυγόνα. Και τότε επειδή κατάλαβα ότι θα έρθουν και θα πλησιάσουν τα ΜΑΤ κατέβηκα προς το πεζοδρόμιο και προχώρησα προς το Σύνταγμα”.

Εισαγγελέας : Πόση ώρα μείνατε κοντά στο κτίριο της Marfin;

Κατηγορούμενος : Έμεινα ένα με δυο λεπτά εκεί

Εισαγγελέας: Τότε ποια ήταν προσπάθεια να βοηθήσετε;

Κατηγορούμενος : Είπα ότι σκέφτηκα να τους βοηθήσω. Σκέφτηκα ότι θα έρθουν να μας επιτεθούν Ματ και κατέβηκα στο οδόστρωμα. Δεν είχα καταλάβει ότι κινδυνεύουν ζωές.

(…)

Σύνεδρος εκ των αριστερών: Αναφέρεται πως έξω από κατάστημα ήταν κάποιος φίλος σας;

Κατηγορούμενος: Όχι μόνος μου ήμουν

Σύνεδρος εκ δεξιών: Εσείς ανήκετε στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Μάθατε τι είχε γίνει; Ποιοι μπορεί να είναι; Από χώρο αυτόν ή είχαν παρεισφρήσει άλλα άτομα;

Κατηγορούμενος: Η άποψη που υπήρχε ήταν ότι είχε παρεισφρήσει άλλος κόσμος.

Σύνεδρος εκ δεξιών: Και τι κόσμος είναι αυτός ;

Κατηγορούμενος:  Μπορεί να είναι φίλαθλοι, μεθυσμένοι, οτιδήποτε…

Τέλος πρόσθεσε πως όταν έλαβε γνώση για τις κατηγορίες “ήταν το μεγαλύτερο σοκ της ζωής μου. Εγώ πήγα να βοηθήσω και τώρα με κατηγορούν για κάτι που δεν έχω πράξει και μάλιστα για ένα τόσο βαρύ έγκλημα”.

Από την πλευρά του ο Π. Αντρέεβ υποστήριξε ότι δεν βρισκόταν καν στην πορεία εκείνη την ημέρα, καθώς εργαζόταν. “Από πρώτη στιγμή αρνήθηκα την κατηγορία διότι δούλευα στον Διόνυσο εκείνη την ημέρα. Επειδή ήταν η γιορτή της μητέρας μου θυμάμαι κατά 90% τι έκανα” ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων. “Θα ήθελα να βρεθούν οι πραγματικοί ένοχοι” κατέληξε.

Πρόεδρος: Πως η αστυνομία έφτασε σε εσάς;

Κατηγορούμενος: Αυτό δεν το ξέρω, η αστυνομία το ξέρει

Πρόεδρος: Ανήκετε σε κάποιο χώρο;

Κατηγορούμενος : Όχι σε κανένα. Έπεσα από τα σύννεφα όταν έμαθα για τι κατηγορούμαι

*Απαραίτητη σημείωση: Ο τίτλος ανήκει στο 3pointmagazine, το κείμενο το πήραμε από εδώ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια